În data de 26 martie, curent, la IMSP Spitalul Clinic Bălți a fost efectuată cu succes procedura de tromboliză a unui bărbat de 68 de ani. Pacientul a fost adus de către ambulanță în stare gravă, cu semne clinice de accident vascular cerebral.

La internare, acesta avea o stare de inhibiție, stuporoasă, vorbea cu dificultate și nedeslușit, greu interacționa cu mediul, nu mișca mâna și piciorul stâng, acuza dureri de cap și grețuri.

De urgență i s-a efectuat tomografie computerizată. După, a fost stabilit diagnosticul “AVC Ischemic”. În acest sens, încadrându-se în parametrii de timp și diagnostici pentru tromboliză, pacientului i s-a efectuat procedura de tromboliză.

După ce a fost administrat preparatul trombolitic, starea bărbatului s-a ameliorat vădit. A început a răspunde la întrebări și au apărut mișcările în membre.

 

Pronosticul medicilor este că pacientul se va recupera destul de rapid, fără deficit motor. În termen mult mai scurt va reveni la viața normală.

Este de menționat că, un atac vascular cerebral este întotdeauna o urgenţă medicală majoră. Pacienţii în fază acută trebuie să ajungă în primele ore de la debutul simptomatologiei la unităţile medicale specializate pentru tratament.

Simptomele accidentului vascular cerebral  ischemic sunt: pareze şi paralizii ale mâinii, piciorului sau feţei, dificultăţi de vorbire şi înţelegere, paralizii de nervi cranieni, tulburări de mers, pierderea echilibrului şi a coordonării, amorţeli sau scăderea sensibilităţii la nivelul feţei şi membrelor, tulburări de vedere.

La sesizarea acestor semne pacientul sau cei apropiaţi lui trebuie să contacteze imediat serviciile medicale de urgenţă astfel încât medicii să poată interveni cât mai repede.

Aveți grijă de sănătatea DVS!