Ion Chicu a convocat în ședință conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Spitalului Clinic  Bălți pentru a discuta problemele în prestarea serviciilor medicale a regiunii de nord a țării.

Șeful Executivului a fost informat despre problemele care le confruntă Spitalul Clinic din Bălți. A fost discutată insuficiența cadrelor medicale tinere, lipsa dispozitivelor și echipamentelor medicale și necesitatea lucrărilor de reparație capitală a spațiilor instituției.

Circa 90% dintre pacienții internați sunt spitalizați pe cazuri de urgență. Spitalul prestează servicii pentru municipiul Bălți și raioanele alăturate cu o populație de cca 800 de mii de oameni. Numărul vizitelor la medici este de cca 400 de mii pe an.

Prim-ministrul a solicitat să fie separate necesitățile de echipamente în două liste, una de urgență și a doua pe termen scurt. Pentru procurarea echipamentelor de urgență vor fi alocate resurse din bugetul public, iar pentru celelalte vor fi inițiate negocieri cu partenerii de dezvoltare ai RM.

“Vom examina posibilitatea acordării indemnizațiilor pentru tinerii specialiști medicali care acceptă să activeze în municipiul Bălți. Acum lucrăm la extinderea oportunităților oferite de programul Prima Casă și credem că aceste două instrumente împreună vor convinge medicii tineri să muncească în Bălți. Pentru a moderniza serviciile medicale avem nevoie de tineri și vom veni cu mai multe programe pentru a păstra tinerii în țară”, a spus Ion Chicu.

Sursa: https://gov.md/