Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului estemarcată anual la 4 februarie începând cu anul 2000, la iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului în scopul creșterii conștientizării,îmbunătățirii educației șicatalizării acțiunilor individuale, colective șiguvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, adunând oameni din diferite comunități și organizații în instituții de educație, spitale, piețe, parcuri, săli comunitare, lăcașuri de cult, pe străzi, în mediul online și acționând ca un memento puternic pentru fiecare în vederea conștientizării faptului, că cu toții avem un rol de jucat în reducerea impactului global al cancerului.

În anul curent tema evenimentului „Sunt și voi face”  este despre fiecare din noi și angajamentul nostru de a acționa pentru atinge ținta de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli necomunicabile cu o treime până în anul 2030.E necesar să ne unim eforturile pentru o lume și un viitor fără cancer, iar accesul la tratamentul și îngrijirea cancerului este egal pentru toți – indiferent cine este sau unde locuiește.

Epidemia globală  a cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global. Cele mai frecvente decese sunt provocate de următoarele tipuri de cancer:

 •  plămâni (1,76 milioane de decese)
 • cancer de colon (862 000 de decese)
 • stomac (783 000 de decese)
 • ficat (782 000 de decese)
 • de sân (627 000 de decese)

Anual cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. Până în 2030 experții estimează, că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

În Republica Moldova, conform datelor statistice în anul 2018 au fost 83739 bolnavi de cancer, ce constituie 236,2 cazuri la 10 mii locuitori, față de 81382 bolnavi în 2017 (229,3 cazuri la 10 mii locuitori). În anul 2018 a fost stabilit primar diagnostic de cancer la 15721 persoane, ceea ce constituie 44,3 cazuri la 10000 locuitori (în anul 2017-15497 persoane, ceea ce constituie 43,7 cazuri la 10000 locuitori).

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În perioada anilor 2012 – 2017 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 173,3 cazuri de decese la 100 mii locuitori în a.2017 și la 173,9 cazuri la 100 mii de locuitori în anul 2018.

In cifre absolute au fost 6078 decese în anul 2017 cu o creștere la cifra de 6133 decese în anul 2018. Evaluarea mortalității prin cancer în funcție de sex, denotă faptul că în rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 orimai mare decât în rândul femeilor.

Ce este cancerul?

Cancerul este o boală care apare atunci când schimbările într-un grup de celule normale din organism duc la o creștere necontrolată, anormală, formând tumoarea. Acest lucru este valabil pentru toate cazurile de cancer, cu excepția leucemiei (cancer de sânge). Dacă nu sunt tratate, tumorile se dezvoltă, afectând țesuturile adiacente  și se pot răspândi în organism prin sistemul sanguin și limfatic.

Tumorile pot fi împărțite în trei grupuri: benigne, maligne și pre-canceroase.Tumorile benigne nu sunt canceroase și rareori amenință viața. Ele tind să crească destul de încet, nu se răspândesc în alte părți ale corpului și sunt, de obicei, alcătuite din celule similare celulelor normale sau sănătoase. Ele vor provoca o problemă numai dacă cresc foarte mari, devin inconfortabile sau  apasă asupra altor organe – de exemplu, o tumoare pe creier în interiorul craniului.

Tumorile maligne cresc mai rapid decât tumori benigne și au capacitatea de a răspândi și distruge țesutul vecin. Celulele tumorilor maligne se pot desprinde de tumoarea principală (primară) și se pot răspândi în alte părți ale corpului printr-un proces cunoscut sub numele de metastază.

Pre-canceroase (sau pre-maligne)  descrie afecțiunea care implică celule anormale care pot (sau sunt susceptibile) de a dezvolta cancer.

 Cauzele

Cele mai multe tipuri de cancer sunt rezultatul expunerii la o serie de factori de risc diferiți. Important este faptul, că aproximativ o treime din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos.

Principalii factori de risc modificabili responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, poluarea.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei ocupând locul 2 ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahărul şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul  sistemului digestiv, de sân și prostată.

În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Planul de Acţiune globală pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile în perioada 2013-2030 şi se propune o reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer la nivel global prin:

 • Creşterea implicării politice în prevenţia şi controlul cancerului.
 • Coordonarea şi intensificarea cercetărilor în domeniul patologiei oncologice
 • Dezvoltarea strategiilor de prevenire şi control a bolii și a factorilor de risc.
 • Generarea unor noi cunoştinţe şi diseminarea celor existente.
 • Dezvoltarea standardelor/instrumentelor pentru ghidarea planificării şi implementării intervenţiilor preventive, pentru depistare precoce, tratament şi îngrijire paliativă.
 • Fortificarea sistemelor de sănătate la nivel naţional și local pentru a putea asigura vindecarea şi îngrijirea pacienţilor cu această patologie.
 • Asigurarea asistenţei tehnice pentru transferul rapid şi eficient al celor mai bune intervenţii practice, în ţările mai slab dezvoltate.

 
Mesajele generale despre cancer:

 • Cancerul este o boală care nu cunoaște limite ne afectează pe toți fie direct, fie indirect, pe parcursul vieții noastre.
 • Acțiunile întreprinse de fiecare persoană, comunitate, organizație vor contribui la reducerea poverii cancerului pentru a atinge obiectivul de reducere cu 25% a deceselor premature până în 2025.
 • O treime din cazurile totale de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos.
 • Anumite forme de cancer pot fi vindecate, sau șansele de vindecare a acestora pot fi considerabil majorate, dacă sunt depistate într-o fază incipientă.
 • Consumul de tutun și consumul excesiv de alcool sunt responsabili aproximativ de 40% din povara totală a cancerului. Datele variază de la o țară la alta.
 • Deși mai mult de 40% din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite, cancerul este responsabil de peste 20% de decese din regiunea europeană.
 • Utilizarea tutunului este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabilă pentru aproximativ 22% din decesele cauzate de cancer.
 • Cancerul care provoacă infecții, cum ar fi hepatita și papilomavirusul uman (HPV), sunt responsabili pentru până la 25% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii.
 • Prin implementarea strategiilor adecvate privind prevenirea, detectarea timpurie și tratamentul cancerului, putem salva până la 3,7 milioane de vieți în fiecare an.
 • Costul economic anual total al cancerului este estimat la circa 1,16 miliarde USD.
 • Trebuie să acționăm acum pentru că epidemia globală de cancer are tendințe de creștere. Se estimează că va crește la 19,3 milioane de cazuri pe an către anul 2025.

Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

 • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
 • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
 • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
 • Consumați multe fructe, legume și cereale.
 • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
 • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
 • Limitați consumul de sare și alimente procesate.
 • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
 • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
 • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile. Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, ar trebui să fie egal pentru toți – indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul tău.  Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.

Timpul nostru de a acționa este acum.