În cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 30 ianuarie curent, a fost declarată stare de urgenţă de sănătate publică de interes internațional, fără restricții de deplasare și comerț, în legătură cu răspândirea rapidă a noului tip de coronavirus 2019-nCov la nivel global.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de înfecție cu Coronavirus de tip nou, iar situația epidemiologică în țară este monitorizată în permanență, prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare și în punctele de santinelă.

Totodată, în scopul informării cetățenilor asupra măsurilor de protecție individuală și prevenirii riscului infecției cu coronavirus, la toate punctele vamale din țară vor fi distribuite materiale informative.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să respecte regulile de igienă și recomandările OMS:

–       evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
–       spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
–       evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
–       călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

SURSA – https://msmps.gov.md/