Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova, cu această ocazie vor avea loc mai multe activități de sensibilizare și informare, cu sloganul „E în puterea ta!”, în cadrul campaniei sociale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. Campania socială are drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele infectate, consolidarea relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.

Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global. Conform datelor UNAIDS, în 2018 s-au înregistrat 37,9 milioane persoane infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 8,1 milioane de persoane nu știau că trăiesc cu această infecție. În 2018 au accesat tratamentul antiretroviral 23,3 milioane de persoane infectate cu HIV. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei 32,0 milioane de persoane au decedat de SIDA.

În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2018 au fost înregistrate 12734 cazuri de infecție cu HIV din 15835 estimate. Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 230,43 cazuri la 100 mii locuitori.  În 2018, prevalanța infecţiei cu HIV la 100 mii locuitori а constituit 20,51 cazuri (2017 – 20,73 cazuri), inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 19,16 cazuri (2017-17,39 cazuri) şi în teritoriile de Est – 47,81 cazuri (2017 – 45,67 cazuri).

Conform datelor de laborator ale IMSP Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, în perioada ianuarie – octombrie curent аu fost confirmate 742 cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de Est. Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală.

Guvernul și-a asumat controlul asupra acestei epidemii prin realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, care prevede minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.

În republică se implementează servicii inovative de testarea rapidă pe bază de sânge capilar,  servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI.  Tratamentul antiretroviral,  infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt,  profilaxia pre-expunere și post-expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor OMS, UNAIDS.

Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDATuberculozei și Malariei, peste 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire. În ultimii 2 ani, au fost finanțate 4 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie.