La data de 12 Noiembrie, curent, în incinta IMSP Spitalul Clinic Bălți a avut loc Conferința cu genericul: ”MANAGEMENTUL ACCIDENTULUI VASCULAR CEREBRAL”. Pentru participanți s-au oferit 6 credite de educație medicală continuă.

Coordonatorul programului a fost desemnat Dl Stanislav GROPPA, dr. hab. șt. med., profesor universitar, academician al AȘM, șeful Catedrei nr.2. Astfel, întrunirea a avut drept scop îmbunătățirea continuă a calității serviciilor medicale, precum și întru perfecționarea nivelului profesional al medicilor.

Este de menționat că, participanți au fost atât șefi de instituții medicale din Nordul țării, cât și medici specialiști.

Accidentul vascular este atunci când un flux sangvin slab către creier duce la moartea celulelor. Există două tipuri principale: cel ischemic cauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic din cauza sângerării. Acestea duc la părți ale creierului care nu funcționează corespunzător.

De obicei, dar nu mereu, simptomele apar rapid. Dacă simptomele durează mai puțin de una sau două ore, atunci este cunoscut drept atac ischemic tranzitor (AIT). Atacurile hemoragice ar putea fi asociate, de asemenea, cu dureri de cap severe. Simptomele unui accident vascular pot fi permanente. Complicațiile pe termen lung pot include pneumonia sau pierderea controlului vezicii urinare.

Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sunt:

  • stări de amorțeală;
  • slăbiciune sau paralizie a feței;
  • tulburări de mers, vedere (cum ar fi: pierderea vederii doar pe o parte), vorbire (cum ar fi afazia expresivă, afazia receptivă);
  • amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • confuzie, dureri de cap.