Pe 14 noiembrie 2019, Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat este marcată cu genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia” – drept răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populației. Cu această ocazie, lucrătorii medicali și reprezentanții societății civile  se adresează populație cu  îndemnul: Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile!”.

Obiectivele evenimentelor mondiale și naționale din acest an sunt axate pe/la:

  • creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
  • promovarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea persoanelor care suferă de diabet zaharat;
  • îndemnarea membrilor familiilor cu persoane care suferă de diabet zaharat să afle mai multe despre semnele de alertă/avertizare și riscurile diabetului zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea  familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. De asemenea, în cazul în care un membru al familiei suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii ce se impun de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.

Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

Diabetul zaharat înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă şi letalitate precoce a populației apte de muncă.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferea de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor acestei boli, mortalitatea populației prin diabet zaharat constituia 11,8 cazuri la 100 mii de locuitori.