Anual, la data de 16 octombrie este marcată Ziua Internaţională a Anesteziologilor. Cu această frumoasă ocazie colectivul IMSP Spitalul Clinic Bălți felicită toţi anesteziologii-reanimatologi cu sărbătoarea profesională şi le urează sănătate, succese în domeniu şi pe plan profesional, răbdare şi realizarea tuturor scopurilor.

Istoria anesteziei a început încă la mijlocul secolului XIX, mai exact la 16 octombrie 1846, atunci când medicul stomatolog Thomas Morton a efectuat o intervenție sub anestezie cu eter.

Un an mai tîrziu, un obstetrician scoţian, Sir James Simpson, a înlocuit eterul cu cloroformul, iar în 1874, francezul Pierre Oré a efectuat prima anestezie intravenoasă. Ulterior, anesteziile cu eter, cloroform şi protoxid de azot s-au răspîndit în toată lumea.

În anii 1870, chirurgul scoţian Joseph Lister descoperă un tratament suplimentar anesteziei, care a redus mortalitatea în urma operaţiilor de amputare pînă la 15%. Este vorba despre antisepticul pe bază de acid carbolic, menit să distrugă microbii care pot dezvolta infecţii post-operatorii.

Este de menționat că, pe parcursul anilor, medicina a avansat considerabil, iar în prezent există o gamă variată de remedii şi metode de reducere a durerii din timpul operaţiilor, dar şi după acestea. Diferitele tipuri de anestezie sunt utilizate în funcţie de necesităţile şi de starea fizică, psihică a fiecărui pacient în parte, astfel ca riscurile intervenţiei chirurgicale să fie reduse la minim.

În acest context, administraţia Spitalului Clinic Bălți reiterează importanţa anesteziologilor şi reanimatologilor într-un spital şi le aduce sincere felicitări cu ocazia zilei profesionale!