În perioada 18-25 octombrie curent se va desfășura pentru al VIII-lea an consecutiv, Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”.

Campania este lansată în contextul marcării la 18 octombrie a Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane. Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa publicul despre traficul de persoane, riscurile și consecințele acestui fenomen, fiind un pas important în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane (TFU).

Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, pe care Moldova s-a angajat să o pună în aplicare, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, include obiective clare de prevenire a abuzurilor și exploatării, eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și eradicarea muncii forțate și a muncii copiilor.

La nivel național, aceste obiective sunt transpuse în strategia de ramură ce implică angajamente pentru mai mulți actori guvernamentali. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are un rol activ în aceste acțiuni prin elaborarea politicilor naționale antitrafic, implementarea programelor de asistență a victimelor TFU și desfășurarea acțiunilor de informare cu privire la fenomenul TFU.

Victimele traficului de ființe umane beneficiază de asistență prin intermediul Sistemului Național de Referire (SNR), fiind create la nivel raional și comunitar echipe multidisciplinare (EMT) care asistă victimele TFU. Pe parcursul anului trecut, în cadrul Centrelor prestatoare de servicii sociale specializate au fost asistate 79 victime ale TFU, iar în perioada ianuarie-septembrie 2019 au primit asistență 57 de victime ale TFU.

Totodată, din mijloacele financiare ale bugetului de stat, în primele nouă luni ale anului 2019 au fost repatriate 16 persoane aflate în dificultate, victime ale traficului de ființe umane. Asistența a inclus perfectarea actelor, însoțirea victimelor și acoperirea cheltuielilor de transport.