In perioadele in care ne aflam sub tratament cu antibiotic ne putem confrunta cu un dezechilibru la nivelul florei intestinale, bucale sau vaginale, manifestat prin efecte secundare precum diaree, afte sau candidoza.

Cu toate acestea, studiile demonstreaza ca aceste riscuri pot fi reduse considerabil prin administrarea probioticelor in perioada tratamentului cu antibiotic.

Antibioticul nu face diferenta intre bacteriile care au produs infectia si cele benefice organismului, astfel incat distruge ambele categorii. Pentru a stopa efectele negative ale antibioticului asupra acestor bacterii necesare organismului este esential ca tratamentul cu probiotice sa se produca simultan cu administarea antibioticului, si nu ulterior.

Efectele secundare al antibioticelor pot aparea imediat dupa tratamentul cu aceste medicamente sau poate afecta organismul pe termen lung.

Efectele adverse ale antibioticelor pot fi: diaree, crampe abdominale, candida, nivel scazut al energiei Aceste consecinte conduc spre un comportament de abandon – 1 din 5 persoane renunta la administrarea antibioticului inainte de finalizarea tratamentului.

Aceasta reactie reprezinta o problema majora intrucat contribuie la dezvoltarea rezistentei la antibiotic, manifestata atunci cand bacteria patogena nu este eliminata complet prin tratamentul cu antibiotic.

Agentii patogeni devin astfel imuni in fata antibioticului la care au fost expusi.

Sfaturi utile in administrarea antibioticelor:
• Finalizeaza intotdeauna tratamentul
• Administreaza doar pe baza recomandarii din partea medicului
• Asigura-ti un nivel optim de hidratare
• Administreaza probioticul in timpul tratamentului cu antibiotic si dupa incheierea acestuia
• Acorda mai mult timp pentru odihna si relaxare

Sursa – http://www.sfatulmedicului.ro