Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an, la 29 septembrie și constituie cea mai mare platformă din lume pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare (BCV), inclusiv de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC).

În contextul marcării acestei zile importante, oamenii din întreaga lume sunt îndemnați să fie Eroii Inimii, făcând o promisiune celor apropiați și de care le pasă: o promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activ, de a renunța la fumat.

Astăzi, colaboratorii secției Cardiologie din cadrul  IMSP Spitalul Clinic Bălți au împărțit atât pacienților aflați la tratament în instituția noastră, cât și vizitatorilor – baloane în formă de inimă, în scop de informare a populației asupra controlului și prevenirii bolilor cardiovasculare. Scopul evenimentului este de a asigura echitatea sănătății inimii pentru toți, să creăm o comunitate globală de Eroi ai Inimii – oameni din toate domeniile, care acționează acum pentru a trăi mai mult, mai bine, mai sănătos pentru inima sa.

În Republica Moldova, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național, acest nivel rămânând stabil înalt pe parcursul ultimelor două decenii.

BCV, inclusiv bolile de inimă și AVC, sunt principala cauză a morții din lume, care revendică 17,9 milioane de vieți în fiecare an. Se estimează că spre a.2030, această cifră va atinge 23 de milioane de vieți curmate.