Hipertensiunea intracraniana inseamna o crestere a presiunii din interiorul craniului cauzata fie de cresterea in volum a creierului sau a cantitatii de lichid, din cauza existentei unei tumori, hemoragii, infectii, accident vascular cerebral fie ca efect secundar al unor medicamente.

In general, presiunea normala in interiorul craniului variaza intre 5 si 15 mm Hg; cand presiunea intracraniana se situeaza mult peste aceste valori, ca in cazurile severe, sangele este impiedicat sa vascularieze structurile cerebrale, iar acestea nu mai sunt oxigenate, generand astfel complicatii si simptome, precum ameteala, durerea de cap “in casca”, tulburari ale vederii, precum incetosarea, aparitia punctelor negre sau luminoase, ingustarea campului vizual, zgomote in urechi si instalarea unui tiuit (tinitus).

Hipertensiunea intracraniana benigna

Hipertensiunea intracraniana benigna este, de asemenea, cunoscuta sub numele de hipertensiune intracraniana idiopatica. Cresterea presiunii in interiorul craniului nu are o cauza specifica si apare mai ales la femeile tinere si supraponderale.

Hipertensiunea intracraniana benigna provoaca dureri de cap si, uneori, tinitus si ar putea sa fie tratata la domiciliu cu medicamente prescrise de medic, precum diureticele (cum ar fi acetazolamida), pentru a evita consecintele (de pilda, orbirea).

Tratamentul pentru hipertensiune intracraniana

Tratamentul pentru hipertensiunea intracraniana se face, de obicei, la internarea in spital si depinde de cauza acesteia. Tratamentul poate include corticosteroizi injectabili, diuretice sau barbiturice administrate intravenos, care reduc cantitatea de lichid din craniu si reduc presiunea.

In plus, pacientul trebuie sa ramana culcat cu fata in sus si cu spatele inclinat la 30 de grade, pentru a facilita drenarea fluidului cerebral. Se va evita deplasarea capului, deoarece acest lucru creste presiunea din vasele de sange.

Simptomele de hipertensiune intracraniana

Simptomele hipertensiunii intracraniene includ:

  • dureri de cap;
  • modificari ale vederii;
  • greata;
  • varsaturi;
  • ameteli.

O persoana cu aceste simptome ar trebui sa mearga la un spital cat mai repede posibil, pentru a diagnostica in primul rand cauza si pentru a putea incepe tratamentul adecvat.

Simptome ale hipertensiunii intracraniene acute:

– o durere de cap constanta (cand simti ca iti zvacneste capul) – aceasta se poate agrava dimineata sau cand tusesti
– vedere dubla sau incetosata
– pierderea temporara a vederii
– senzatie de rau
– ameteala si iritabilitate.

Hipertensiunea intracraniana cronica poate avea drept rezultat pierderea permanenta a vederii, desi tratamentul poate ajuta la reducerea acestui risc.

Unii pacienti se confrunta cu pierderea temporara a vederii la un ochi sau la ambii ochi, care poate dura cateva secunde.

Unii pacienti cu hipertensiune intracraniana idiopatica nu au niciun fel de simptome, iar afectiunea este detectata in timpul unui examen ocular de rutina.

Tipuri de hipertensiune intracraniana

Hipertensiunea intracraniana idiopatica este o afectiune in care lichidul care exista in jurul creierului se afla la o presiune mai mare decat cea normala. Acest lichid, care este similar cu apa, este numit lichid cefalorahidian (sau cerebrospinal). El nu doar ca “inveleste” creierul, ci se afla si in jurul maduvei spinarii si “captuseste” si anumiti nervi, inclusiv nervii optici.

Idiopatic este un termen medical care inseamna, de fapt, ca nu este cunoscuta cauza unei afectiuni. Cu toate acestea, medicii stiu ca exista mai multi factori importanti care cresc riscul de a avea hipertensiune intracraniana idiopatica:

* Cel mai frecvent factor de risc este cresterea in greutate sau faptul ca pacientul este supraponderal.

* Anumite medicamente cresc riscul unei persoane de a suferi de hipertensiune intracraniana idiopatica. Printre acestea se numara antibioticele (tetracicline), steroizii, dozele mari de vitamina A si hormonii de crestere.

Hipertensiunea intracraniana poate fi cronica sau acuta.

Hipertensiunea intracraniana poate sa debuteze subit – de exemplu, drept rezultat al unui traumatism sever la cap, al accidentului vascular cerebral sau al unui abces cerebral. Aceasta situatie este cunoscuta drept hipertensiune intracraniana acuta.

De asemenea, ea poate fi o problema persistenta, care dureaza de mai mult timp – cunoscuta sub numele de hipertensiune intracraniana cronica. Aceasta situatie este rara si uneori nu se stie exact de ce se intampla sa creasca presiunea intracraniana.

Hipertensiunea intracraniana cronica poate fi periculoasa daca nu este diagnosticata si daca nu sunt tratate cauzele ei. Ar trebui sa mergi la un medic specialist cat mai repede cu putinta daca medicul tau suspecteaza ca suferi de hipertensiune intracraniana.

Sursa – https://doc.ro