În data de 9 august, în ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Biserica din incinta IMSP Spitalul Clinic Bălți a sărbătorit Hramul lăcașului sfânt.

La slujba praznicală au participat un sobor de preoți, colaboratori ai spitalului și zeci de credincioși, veniți să se roage Sfântului Marelui Mucenic Pantelimon, Tămăduitorul de boli. Totodată, în această zi frumoasă a fost organizat concertul școlii duminicale „Citadela”.

Directorul, Serghei ROTARI, a menționat că este de neprețuit, pentru spital și pentru cei care activează sau beneficiază de îngrijiri medicale, să fie vegheați și ocrotiți de Sfântul Pantelimon. Acest sfânt s-a străduit mereu să ajute bolnavii, să îi trateze și să le fie alături. Datorită Bisericii, fiecare are posibilitate să intre să se roage pentru sănătate și să aprindă o lumânare. Lăcașul sfânt a fost deschis mulți ani în urmă și vor fi depuse toate eforturile, la solicitare sau la nevoie, să fie acordat tot ajutorul și sprijinul necesar.

Potrivit preotului paroh, protoiereul Anatolie SPĂTARU, Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv. Sfântul Mucenic Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și mai venerați sfinți ai Bisericii. În această zi, în biserică se săvârșește, după Liturghie, Taina Sfântului Maslu. Aceasta este considerată cea de-a șaptea taină a bisericii, care îndeamnă preoții să se roage lui Dumnezeu pentru vindecarea sufletului și a trupului celor care vor primi această taină. Taina maslului este lucrarea sfântă săvârșita în numele Sfintei Treimi, de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav, harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea sufletească și iertarea păcatelor”.

Amintim că, prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian.