Astăzi 31 august, colaboratorii IMSP Spitalul Clinic Bălți au marcat Ziua Limbii Române. Anul acesta, se fac 30 de ani de la revenirea limbii române şi a alfabetului latin acasă, în Basarabia.

Îngerii în halate albe au depus flori la busturile marilor scriitori din Aleea Clasicilor Culturii Naționale, în semn de respect, dragoste și patriotism.

Amintim că, la 27 august 1989 la Chișinău avea loc Marea Adunare Națională, la care au participat circa 750.000 de oameni. În cadrul adunării, s-a cerut declararea limbii moldovenești ca limbă de stat și trecerea la grafia latină.

Pe 31 august 1989 în Sovietul Suprem al RSSM a fost votată cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova și zi de odihnă. Pentru prima dată sărbătoarea „Limba Noastră” a fost marcată în 1990.

În contextul sărbătorii „Limba Noastră” ținem să amintim că în patrimoniul spiritual al neamului sînt multe daruri moştenite de la înaintaşi, însă cel mai mare dar este limba naţională în care ne exprimăm identitatea şi comuniunea între generaţii, în care chemăm pe Dumnezeu în rugăciune, în care descriem frumuseţile locurilor natale şi ale sufletului.

Limba naţională nu este doar un simplu mijloc de comunicare funcţională în societate, ci este o parte constitutivă a modului nostru propriu de a fi în lume şi de a cultiva comuniunea etnică în ţară şi pretutindeni, ca neam și popor.