Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment internațional, organizat anual la 28 iulie sub egida OMS, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și informare a populației despre această boală. În cadrul campaniei din anul curent, OMS solicită țărilor și partenerilor să promoveze activ tema “Investește în eliminarea hepatitei” pentru a atinge obiectivele globale de eliminare a hepatitei până în 2030.

La nivel mondial virusurile hepatitice B și C au afectat 325 milioane de persoane, provocând 1,4 milioane de decese anual. Hepatitele virale reprezintă a doua boală infecțioasă, după tuberculoză, care afectează de 9 ori mai multe persoane decât infecția cu HIV. Acestea pot fi prevenite, tratate, iar în cazul hepatitei virale C, vindecată. Peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită virală  nu dispun de servicii de prevenire, testare și tratament.

În regiunea europeană a OMS, aproximativ 13 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală cronică B și aproximativ 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C, dar 80% din ei nu cunosc că sunt infectați datorită manifestării asimptomatice a maladiei. Deoarece boala este deseori netratată, hepatita virală cronică este o cauză majoră a cirozei hepatice și a cancerului hepatic primar. Mortalitatea prin hepatita virală B constituie în regiune, aproximativ 36 000 de decese anual, iar prin hepatita virală C – aproximativ 86 000.

Persoanele utilizatoare de droguri injectabile (UDI) sunt deosebit de vulnerabile la hepatita virală și în majoritatea cazurilor sunt infectate cu virusul hepatitic C. Co-infecția HIV/hepatita virală este deosebit de răspândită în rândul persoanelor vulnerabile din regiune. Circa 70-90% din UDI care trăiesc cu HIV au fost diagnosticați cu hepatită virală C. Odată cu creșterea disponibilității unui tratament eficace pentru infecția cu HIV, hepatita virală cronică netratată devine cauza predominantă a decesului în rândul persoanelor care trăiesc cu co-infecție HIV/hepatită virală.

În Republica Moldova, hepatitele virale, în special cele cu transmitere parenterală şi sexuală, continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică. Deşi morbiditatea prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,6 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,6 în anul 2018, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 6,1 până la 1,0; prin hepatita virală D – de la 1,9 până la 0,1, țara noastră este considerată în continuare drept o zonă cu endemicitate medie prin hepatite virale în special datorită ratelor ridicate de morbiditate cauzate de hepatitele virale cronice B și C (18,8 cazuri de hepatită cronică B și 25,3 cazuri de hepatita cronică C la 100 000 de populație).

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice. În republică, este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și transmiterii asociate consumului de droguri prin injectare, de asemenea, pentru asigurarea siguranței injecțiilor. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale. În a.2018 au fost incluși în tratament antiviral 6282 pacienți (a.2017 – 7749, a.2016 – 920), au finisat tratamentul 3929 pacienți (a.2017 – 9627). Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată la peste 97%. Se asigură achiziționarea centralizată a medicamentelor pentru tratamentul pacienților cu hepatite virale cu alocarea mijloacelor financiare necesare.

Alianța Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Alliance) în cadrul Zilei Mondiale a Hepatitei din 2018 a lansat acțiunea “Depistează bolnavii pentru a salva milioane de vieți”, o campanie cu o durată de trei ani (până în a.2020) cu acțiuni de comunicare, sensibilizare și educare a populaţiei despre prevenire, testare și tratamentul hepatitei. Campania a fost lansată pentru a atrage atenția la faptul că milioane de oameni suferă de hepatită virală și nu-și cunosc statutul.