Rabia este o boală infecţioasă gravă transmisă de la animale vertebrate la om, provocată de un virus din familia Rhabdoviridae (virus neurotrop ce se fixează în celulele cerebrale provocând o meningoencefalita ireversibilă ce conduce la deces în 5-20 de zile).

Boala poate fi răspândită de către animale prin intermediul salivei sau contactului cu ţesutul cerebral. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor de animale sălbatice cât şi domestice. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut. Date statistice alarmante în municipiul Bălți, numărul de adresări la IMSP Spitalul Clinic Bălți a oamenilor care au fost muscați de câini a crescut față de anul 2018. Dacă în 2018 s-au adresat la medic 286 de oameni, apoi în cele 6 luni ale anului 2019 s-au adresat 232 de cetățeni.

Este de menționat că, primele simptome pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea cazurilor simptomele se dezvoltă în 4-6 săptămâni de la momentul infecţiei. Apariţia simptomatologiei marchează un stadiu evolutiv al bolii care de cele mai multe ori este fatal. Virusul atacă şi lezează sistemul nervos central care include atât encefalul (creierul) cât şi măduva spinării. Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom. Tratamentul afecţiunii este indicat şi în cazul în care simptomatologia nu debutează la scurt timp de la expunerea la virusul ce produce boala.

Pentru a evita contactul cu virusul rabic medicii recomandă:

– vaccinarea împotriva virusului rabic a animalelor de companie cum sunt pisicile și câinii;

– dacă animalul de companie a avut un alt proprietar, noul proprietar trebuie să îi ceară acestuia fișa de vaccinari a animalului. Veterinarii eliberează un certificat după vaccinarea animalelor. Când nu există astfel de documente este necesar ca medicul veterinar să confirme vaccinarea;
– evitarea contactului sau a tentativelor de a îmblânzii animale salbatice.
– evitarea contactului cu cadavrelor animalelor si mai ales cu tesutul cerebral al acestora.