Ziua Europeană de prevenire a obezității se desfășoară anual pentru a atrage atenția asupra epidemiei de obezitate crescândă în țările europene și a necesității unei mai bune prevenții și a unor tratamente adecvate.

Scopul evenimentului este de creștea nivelul de cunoaștere și înțelegere a necesității unei acțiuni comune la nivel european și național pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentul și îngrijirea obezității, sprijinind persoanele supraponderale în vederea gestionării greutății lor și îmbunătățirii stării generale de sănătate și a calității vieții.

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența sa triplat în multe țări din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății din anii 1980, iar numărul celor afectați continuă să crească într-o rată alarmantă, în special în rândul copiilor. În plus față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile (BNT), inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. Riscul de a dezvolta mai mult de una dintre aceste boli (co-morbiditate) crește, de asemenea, cu creșterea greutății corporale. Obezitatea este deja responsabilă pentru 2-8% din costurile de sănătate și 10-13% din decesele în diferite părți ale regiunii.

Autoritățile, societatea civilă, profesioniștii din diferite ramuri trebuie să acționeze pentru a stopa epidemia obezității. Politicile naționale ar trebui să încurajeze și să ofere oportunități pentru o activitate fizică sporită și să îmbunătățească accesibilitatea și disponibilitatea alimentelor sănătoase.

Situația în Republica Moldova (conform Studiului STEPS, 2013)

 • Circa 50% dintre persoanele adulte (18 ani şi peste) sunt supraponderale sau obeze. Ponderea persoanelor obeze, care reprezintă 15% din acest număr, este mai mare în mediul urban (16,3%) în comparaţie cu mediul rural (14,7%) şi e mai mare printre femei (17,1%) decât printre bărbaţi (13,3%).
 • Obezitatea creşte proporţional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descreşte.
 • Consumul de fructe şi legume este în general scăzut – 66,6 % din populația generală consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi legume pe zi, determinând un risc crescut pentru bolile netransmisibile.
 • Modul sedentar de viaţă este caracteristic pentru 59,2% din populaţia cu vârsta de 15 ani şi peste. Bărbaţii practică activităţi fizice mai frecvent decât femeile.

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență similară sau mai mare decât cea a malnutriției și bolilor infecțioase. Din acest motiv, în cazul în care nu sunt luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care pot afecta starea de sănătate. Indicele de masă corporală (IMC) este un indice de greutate, utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg / m2).

 Obezitatea infantilă

Obezitatea la copii este asociată cu o șansă mai mare de dezvoltare a obezității, dizabilității la vârsta adultă și deces prematur. Adițional riscurilor viitoare crescute, copiii obezi prezintă dificultăți de respirație, risc crescut de fracturi, hipertensiune arterială, markeri timpurii ai bolilor cardiovasculare, rezistență la insulină și efecte psihologice.

Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că obezitatea are consecințe sociale, economice și negative asupra sănătății. De aceea, obezitatea infantilă este recunoscută ca o problemă importantă pentru sănătatea publică și aceasta este accentuată de prevalența în creștere a obezității adulte atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

Excesul în greutate și obezitatea reprezintă o amenințare în adresa sănătății populațiilor la un număr tot mai mare de țări. Într-adevăr, acestea sunt în creștere încât înlocuiesc mai multe probleme tradiționale, cum ar fi malnutriția și bolile infecțioase, fiind  cele mai importante cauze ale maladiilor. Co-morbiditatea  obezității include: boala coronariană, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabetul, boala vezicii biliare, dislipidemia, osteoartrita, guta, apneea de somn, etc.

Riscul de a dezvolta mai mult de una dintre aceste maladii crește foarte mult atunci când greutatea corporală este crescută (IMC peste 35 kg / m2).

 Cum poate fi  redus excesul de greutate și obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile aferente acestora, netransmisibile, pot fi prevenite prin:

La nivel individual

 • Limitarea aportului de energie din totalul grăsimilor și zaharuri.
 • Creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale integrale.
 • Practicarea activității fizice sistematice (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți). Responsabilitatea individuală nu poate avea decât un efect deplin în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.
 • Reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare în alimentele procesate; asigurarea faptului, că alegerile sănătoase și nutritive sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii.
 • Restricționarea comercializării de alimente bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special acele produse alimentare destinate copiilor și adolescenților.
 • Asigurarea disponibilității alegerii alimentației sănătoase și susținerea practică a activității fizice regulate la locul de muncă.

La nivel de societate/comunitate este important:

 • sprijinirea persoanelor în vederea respectării recomandărilor de mai sus, prin angajamentul politic susținut și colaborarea părților interesate din sectorul public și privat;
 • efectuarea activități fizice regulate și alegeri dietetice mai sănătoase, accesibile și ușor accesibile tuturor – în special persoanelor vulnerabile.

Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea unei diete sănătoase prin:

 • reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
 • asigurarea alegerilor sănătoase și nutritive disponibile și accesibile tuturor consumatorilor;
 • practicarea marketingului responsabil, în special al produselor destinate copiilor și adolescenților;
 • asigurarea disponibilității unor alegeri alimentare sănătoase și sprijinirea practicilor periodice de activitate fizică la locul de muncă.