Seminariile de instruire și informare a asistentelor medicale din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți, continuă.  În acest sens, lunar, personalul medical participă la diferite conferințe, cu implicarea medicilor specialiști unde pun în discuții teme interesante pentru reîmprospătarea cunoștințelor.

De această dată, discuția a fost axată pe profilaxia bolilor diareice acute, intoxicaţiilor alimentare şi a holerei, deoarece suntem în luna națională de profilaxie a acestor boli.

Discursul prezentat de către doamna doctor epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Bălți, Olga Bubulici a inclus subiectul holerei, și anume:

  • Ce este Holera?
  • Simptomele
  • Diagnosticul

Astfel, Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.

Simptome:
După o perioadă de incubație între 2-3 zile urmează de obicei trei stadii de evoluție:

  • Stadiul de vomitare, fecalele fiind moi, cu aspect de orez, apar rar colici.
  • Stadiul de deshidratare (exicoză), hipotermie, apar riduri, față suptă cu oase proeminente.
  • Stadiul general grav, cu febră, abatere, dezorientare, comă cu erupții cutanate. În cazul complicațiilor apar forme de pneumonie, parotidită și septicemie.

S-a observat că persoanele cu grupa „0” sanguină sunt mai predispuse la îmbolnăvire.

Diagnostic:
La stabilirea diagnosticului se ține cont de evoluția bolii, certificată prin identificarea vibrionului holeric în fecale sau în coținutul vomitat.

Este de menționat că, la final, asistentele au adresat diverse întrebări medicului, pentru a clarifica anumite momente și a pătrunde temeinic în subiect, conștientizând  importanța fiecărui detaliu.