Ultima lună de primăvară, pe lângă temperaturi generoase, flori frumoase și primele fructe, aduce și rinita alergică la puful de plop. Dacă timpul e mai secetos, atunci persoanele sensibile la acest alergen suferă foarte mult. Medicii ne spun că, de fapt, puful de la plopi este doar un factor iritant, pe când polenul, care se transmite prin intermediul acestuia, praful sau alte bacterii sunt factorii ce cauzează apariția unei alergii.

Puful plopilor este de dorit să fie evitat, în primul rând, de persoanele predispuse la diverse alergii. Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că prin intermediul acestuia se transmit diferite substanțe. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să îl evităm pe cât mai mult posibil. De asemenea, sunt mai puțin indicate plimbările în zilele însorite și cu vânt, iar mămicilor cu copii mici li se recomandă să pledeze pentru plimbările de seară.

Victor GOLUBCIUC, șef secție Medicină Internă vine cu câteva sfaturi practice pentru a vă proteja sănătatea:

  • Evitați spațiile cu plantații de plopi;
  • Instalați plase de protecție la geamurile locuințelor voastre;
  • Aerisiți încăperile seara târziu când zborul pufului nu este atât de intens;
  • Optați pentru plimbări serale sau în zile cu umiditatea aerului înaltă;
  • Protejați pielea corpului, mai ales cea a copiilor de interacțiunea cu puful de plop;
  • Deschideți mai rar geamurile de la mașină.

Este de menționat că, plopul produce de 7 ori mai mult oxigen decât un brad, ajungând necesarul de oxigen pentru 200 de persoane într-o singură zi. Deși sunt considerați plămâni ai orașului sau ai satului, în această perioadă aveți grijă la puful care este împrăștiat în aer.