Tratament, recuperare și nu în ultimul rând relaxare. Terapia manuală, dușul subacvatic și băile cu oxigen, pierle și sare de mare, trei opțiuni  pentru a menține organismul sănătos, sunt prestate în cadrul IMSP Spitalului Clinic Bălți, în baza poliței de asigurare medicală și contra cost.

 • Terapia manuală – o metodă de tratament în care complexul tehnicilor biomecanice se efectuează cu mîinile, cu scopul de a elimina blocările funcţionale musculare şi clemele, eliberarea nervilor în mod sigur şi eficient. Terapia manuală ca o arta de vindecare, este una dintre cele mai vechi metode de tratament şi în prezent are o mare popularitate în rîndul practicanţilor. Esenţa şi specificul terapiei manuale este faptul că, în primul rînd, prin simplul contact cu corpul pacientului, medicul poate simţi rezistenţa organismului şi să afle ce se blochează şi, cum are loc dereglarea funcţiei organelor sau sistemelor. Apoi medicul manualist determină şi selectează dispozitive care în mod eficient şi delicat sunt capabile să restabilească dereglările existente şi efectuează corecţia necesară. Procedurile de terapie manuală se aseamănă cu masajul, dar totuşi diferă prin faptul că părţile sunt localizate, precum şi forţa acţiunii este strict dozată. Terapia manuală a coloanei vertebrale permite obţinerea rezultatelor, care prin alte metode (inclusiv medicamentoase), nu pot fi obţinute. Metodele de terapie manuală influenţează în mod eficient, nu doar asupra aparatului locomotor, dar, de asemenea, asupra funcţiei organelor interne şi sistemelor, precum şi altor ţesuturi ale craniului.

Principalele metode de terapie manuală.

Principalele metode de terapie manuală: mobilizarea, tracţiunea, relaxarea musculară relaxarea postizometrică a muşchilor (RPM), reliz miofacial, manipulare intermitentă. Medicul ia o atitudine adecvată individuală în alegerea tehnicii terapiei manuale – în cazurile sindromurilor de durere vertebrală mai frecvent se utilizează terapia manuală în formă de relaxare postizometrică a musculaturii, de tracţiune, manipulare, în cadrul lucrului cu organele interne sunt cel mai eficient este relizul ligamentelor şi mobilizarea.

 • Una dintre cele mai eficiente metode de fizioterapie utilizată în medicina traditională şi cosmetologie este duş masajul subacvatic.

Procedura are un efect benefic asupra organismului 

 1. stimulează metabolismul, îmbunătățește circulația
 2. stimulează imunitatea şi creşte rezistenţa organizmului faţă de anumite boli
 3. timulează funcționarea sistemului endocrin și nervos – îmbunătățește trofica ţesuturilor .
 4. reduce intensitatea durerii şi excitabilitatea sistemului nervos in ansamblu.

După trecerea cursului unor astfel de proceduri, pacienții raportează o îmbunătățire semnificativă a bunăstării generale. Ei devin mai calmi, mai bine tolerează activitatea mentală și fizică,mai rar se îmbolnăvesc, rareori suferă  de dureri de cap, musculare și articulare, se reduce aparitia celulitei, pielea devine mai neteda şi elastica .Corpul devine mai suplu, mulți pacienți după un tratament complex  pierd in greutate pină la 3-5 kg ​​. Spre deosebire de masajul clasic efectele masajului de duș subacvatic sunt mai pronunţate datorită faptului că corpul pacientului se află în apă şi este mai relaxat masajul este mai efectiv și absolut nedureros.

Efectul pozitiv mai pronunţat poate fi în următoarele boli:

    1. Boli ale aparatului locomotor( artrita, osteoartrita, dureri lombare, scolioză și altele);
    2. Boli metabolice, în special, guta și gradul I-II de obezitate;
    3. Patologia aparatului muscular( miopatie, miozită, leziuni traumatice);
    4. Boala sistemului nervos periferic fără exacerbare( nevrite, plexites, polineuropatii);
    5. Tulburări posttraumatice ale sistemului nervos periferic;
    6. Distonie neurocirculatoare;
    7. boala hipertonică în stadiul inițial;
    8. Stări depresive, neurastenie
    9. Scăderea elasticității pielii și a mușchilor.
 • Cei care își doresc o baie mai specială pot opta pentru una cu oxigen și sare de mare sau pierle.

Sursa video: http://www.btv.md