Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți în rândul copiilor decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei revoluţii asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980.Datorită vaccinului rujeolic această boală extrem de contagioasă se poate preveni acum. Este o binecuvântare și o realizare că aceste boli sunt doar o tristă amintire astăzi.

În fiecare an, Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății marchează săptămâna europeană a imunizării (SEI) pentru a promova imunizarea ca fiind vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții. În acest an, campania se desfășoară în perioada 24-30 aprilie 2019, ce vizează sensibilizarea populației cu privire la beneficiile vaccinării și sărbătorirea „eroilor vaccinării” care contribuie în multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare.Eroii vaccinării includ lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru copiii lor precum și toți cei care susțin și împărtășesc informații corecte despre importanța și rolul vaccinurilor.

SEI atrage atenția nu numai asupra progreselor înregistrate deja în reducerea riscului de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, ci și asupra personelor care încă nu conștientizează în ceea ce privește beneficiile vaccinării. Este nevoie de mai mult efort pentru a ne asigura că golurile în acoperirea vaccinală sunt eliminate și nimeni nu rămâne neprotejat.

Planul european de acțiuni pentru vaccinuri (EVAP) prevede o „regiune europeană fără boli care pot fi prevenite prin vaccinuri, în care țările oferă acces echitabil la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, accesibile și servicii de imunizare pe tot parcursul vieții”. Realizarea acestei viziuni este vitală pentru realizarea Agendei pentru dezvoltare durabilă până în anul 2030 și, în special, a obiectivului 3 „de a asigura o viață sănătoasă și de a promova bunăstarea pentru toți la toate vârstele”.

SEI a fost lansat pentru prima dată în 2005 pentru a sărbători succesul imunizării și pentru a promova mesajul central că vaccinurile salvează vieți. De la evenimentul său inaugural, inițiativa a devenit una dintre cele mai vizibile campanii de sănătate publică din regiune. SEI este utilizat de ministere, institute de sănătate publică, lucrători în domeniul sănătății și alte persoane în eforturile lor de a susține și de a spori imunizarea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un milion de persoane de la nivelul Regiunii Europene a OMS nu beneficiază de vaccinurile de bază, fapt care contribuie la creşterea numărului celor afectaţi de diferite boli, la scăderea calităţii vieţii, conducând în acelaşi timp şi la creşterea numărului de decese cauzate de afecţiuni ce ar putea fi prevenite prin vaccinare.

Imunizarea este un factor important în procesul de prevenție al unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dezabilității și al decesului asociat acestora. Republica Moldova se află pe lista țărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător rata de vaccinare, sub cea recomandată de 95%.

Analiza morbidității prin bolile prevenibile prin vaccinări.

Supravegherea epidemiologică și controlul bolilor prevenibile prin vaccinări, ca obiectiv al Programului Naţional de Imunizări (PNI), prevede reducerea/eliminarea morbidității prin infecțiile prevenibile prin vaccinări în rezultatul asigurării unei cuprinderi înalte (peste 95%) cu vaccinări a grupurilor țintă de populație, inclusiv și la indicaţii epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea şi răspândirea infecţiilor.

În acest scop, pe parcursul anului 2018 instituţiile medicale au fost suficient asigurate cu cantităţile necesare a vaccinuri şi consumabile pentru administrarea lor, toate vaccinurile fiind procurate prin secția de procurări UNICEF. A fost asigurată monitorizarea lunară a realizării vaccinărilor prin intermediul vizitelor în teren, rapoartelor statistice privind vaccinările efectuate, transferul datelor în format electronic, generalizarea şi analiza lor. Activitatea pozitivă a majorităţii instituţiilor medico – sanitare din ţară şi asigurarea suficientă cu vaccinuri şi seringi s-au scontat cu menţinerea unei ponderi relativ înalte a cuprinderii cu vaccinări a copiilor.

Mesajele cheie ale Săptămânii Europene a Imunizării 2019

SEI va fi, de asemenea, utilizată ca o ocazie de a sărbători eroii vaccinărilor de zi cu zi – persoanele care contribuie la protejarea vieții prin vaccinare indiferent de funcția sau activitatea sa în societate, aici putem menționa cercetătorii care dezvoltă vaccinuri sigure și eficiente, factorii de decizie politică care asigură accesul echitabil al fiecărui copil la vaccinurile date, profesioniștii din domeniul sănătății care administrează vaccinurile, părinții care aleg vaccinarea pentru copiii lor, precum și toți cei care susțin și împărtășesc informații corecte bazate pe dovezi despre importanța și rolul vaccinurilor.

Eroii vaccinării

 • Factorii de decizie politică creează sistemele medicale, educaționale și sociale necesare pentru a asigura accesul echitabil la vaccinuri.
 • Personalul medicaleste o sursă de încredere privind vaccinurile pentru pacienții lor. Sensibilizarea față de vaccinuri salvează vieți.
 • Fiecare părinte joacă un rol vital în protejarea copiilor și a altora prin alegerea de a-și vaccina propriul copil. Fiecare copil merită să fie protejat de bolile prevenibile prin vaccinare.
 • Cercetătorii de vaccin au salvat milioane de vieți prin dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente. Inovația continuă va extinde această protecție pentru un număr mai mare de infecții.
 • Prin împărtășirea beneficiilor în urma vaccinării, toată lumea poate contribui la creșterea gradului de conștientizare a imunizării, fiind un instrument de salvare a vieții.
 • Eforturile neîntrerupte pentru a ne asigura că fiecare copil primește vaccinurile pe care le merită, putem crea un viitor fără boli care pot fi prevenite azi prin vaccinare.

Succesele imunizării

 • Vaccinarea previne boala, protejează viața și este o bază solidă pentru sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.
 • Vaccinarea împotriva bolilor contagioase protejează nu numai persoanele vaccinate, ci și cele din jurul lor.
 • Datorită vaccinării, poliomielita a fost redusă cu 99% din 1988. Împreună putem elimina poliomielita.
 • Vaccinarea cu papilomavirus uman (HPV) poate preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin.
 • Vaccinul HPV combinat cu screening-ul obișnuit este cel mai eficient instrument pentru prevenirea cancerului de col uterin.
 • Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume. Copiii mici nevaccinați prezintă cel mai mare risc de a avea rujeolă și a dezvolta complicațiile acesteia, inclusiv deces.
 • Infecția cu virusul rubeolei la femeile gravide poate determina decesul fătului sau poate duce la defecte congenitale.
 • Vaccinul contra hepatitei B este eficient în proporție de 95% în prevenirea infecțiilor și în dezvoltarea bolilor cronice și a cancerului hepatic cauzate de hepatita B.
 • Vaccinurile combinate, precum vaccinul pentavalent (DTP-HepB-Hib) reduc numărul de vizite la medic și numărul de injecții, reducând astfel disconfortul cu care se confruntă un copil.
 • Vaccinurile sunt eficiente și inofensive.