Valentina Lazarenco, asistent medical superior, secția Traumatologie și Ortopedie, IMSP Spitalul Clinic Bălți, participantă la concursul pentru cel mai bun eseu “ALEGEREA MEA DE A FI ASISTENT MEDICAL” în cadrul Campaniei Globale “Nursing Now”.

Care este cea mai mare avuție a omului?
Sănătatea – vor spune cei pricepuți.
 Doar numai omul sănătos poate munci din plin, poate produce bunuri și poate face bine altora.
 Numai omul sănătos poate participa activ la dezvoltarea societății.
 Noi suntem acei care stăm la straja sănătății omului de la prima respirație până la ultima suflare.
 Aș spune că cea mai nobilă, mai responsabilă și cea mai necesară este profesia de lucrător medical.
 Noi suntem cei care cu răbdare, umanism, aducem bucuria continuității neamului, alinăm suferințele pacienților dăruind o rază de speranță bolnavului care îl ajută să se recupereze după o maladie și tot noi îl îndrumăm cum să prevină îmbolnăvirea .
 Mulți spun că suntem puțin plătiți pentru nobila noastră meserie, dar dacă ești legat cu sufletul de ea, nu poți păși peste suferințe, nu poți face pasul înapoi. Așa suntem noi oamenii în halite albe și ne dorim ca perseverența și spiritul de sacrificiu să nu ne părăsească, ci să ne însoțească mereu. Să ne dea Dumnezeu putere pentru neobosita trudă, pentru siguranța și căldura omenească ce o dăruim zi de zi celor care suferă.

Nu pot spune că profesia mi-am dorit-o de mica. M-am hotărît șă mă dedic acestei profesii în urma unui tragic eveniment, cînd în lipsa lucrătorului medical nu s-a putut salva o viață
omenească, o femee care s-ar fi otrăvit binevol.

Locuia nu departe de noi, au rămas singuri trei copii îndurerați. O tragedie fără cuvinte , pentru tot satul, toți spuneau: «să fi dovedit să ajungă salvarea …», căzusem pe gînduri…, cum aș fi putut s-o salvăm. Nu, mă hotărîsem, e necesar ca în fiecare localitate să fie acces la ajutor medical de urgență.

Să cunoaștem, să ne perfectăm, să fim în putiință, de folos atunci cînd va fi nevoie!!!

Au tercut anii, sau schimbat multe lucruri spre bine. Mă bucur că prin profesionalismul nostru se fac minuni și pot spune că sunt fericită că fac parte din această enormă armată de oameni buni cu inimă și suflet deschis, care activează în acest domeniu.

Suntem la straja sănătății
Halatul alb ne e destinul
Nopți nedormite lîngă patul
Celui ce suferă ne ține.

Mîinele moi ,inimă caldă,
Zîmbetul blînd și ochi curați-
Așa ne văd și vor să creadă
Acei ce sunt îndurerați.

Ei vin la noi în clipe grele
După-ajutor și mîngîere
Veșmîntul alb le dă credință-
Culoare pură – a carității.

Și dacă ai pășit tu pragul
Și jurămîntul ți l-ai dat,
Să știi că munca ta e sfîntă
Să-ți ții halatul nepătat.

Vă dorim mult succes!!!!