Glaucomul este o boală  oculară cronică, care se caracterizează printr-o creștere continuă sau periodică a presiunii intraoculare. Din cauza acestei presiuni, fără simptome clare, treptat se dezvoltă defecte vizuale, scade acuitatea vizuală și în cele din urmă are loc o atrofie a nervului optic, care sfârșește cu orbirea ireversibilă.

Potrivit OMS, în 1996, numărul pacienților cu glaucom în întreaga lume era de 66,8 milioane.

Conform celor mai recente date, aceste cifre au crescut și acum se ridică la 105. Până în 2020, potrivit experților, glaucomul va afecta  110 milioane de persoane.  OMS afirmă că în rezultatul dezvoltării glaucomului, mai mult de 5 milioane de persoane au pierdut vederea, ceea ce reprezintă 13,5% din numărul tuturor orbilor din lume. De asemenea, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), glaucomul în fiecare minut ia vederea unei persoane și la fiecare 10 minute a unui copil.  Aproximativ jumătate dintre pacienții cu glaucom nu sunt la curent că suferă de o astfel de boală și aproximativ același procent dintre pacienții cu acest diagnostic nu primesc tratamentul necesar în totalitate. Prevenirea, diagnosticarea și tratarea glaucomului reprezintă o problemă actuală pentru oftalmologia modernă.

Acest eveniment este consemnat din  anul 2008. Genericul din acest an este: „Învinge glaucomul invizibil” („B-I-G” — Beat Invisible Glaucoma).