Directorul IMSP Spitalul Clinic Bălți, Serghei ROTARI, împreună cu doamna Aliona CALISTRU, Președintele comitetului sindical al unității, au depus astăzi, 15 ianuarie 2019, flori la monumentul Luceafărului literaturii române, „Mihai Eminescu” la Complexul ”Aleea clasicilor”. Aici au fost rostite cuvinte frumoase la adresa Marelui Poet, au fost recitate poezii din opera sa, au fost interpretate piese compuse pe versurile sale şi au fost depuse multe de flori.

Evenimentul s-a desfăşurat în contextul aniversării a 169 ani de la naşterea „creatorului de opere ce străbate timpul”, zi în care în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională a Culturii.

 Directorul IMSP Spitalul Clinic Bălți, Serghei ROTARI, a menționat că “Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.

Amintim că, Mihai Eminovici s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea copil al caminarului Gheorghe Eminovici și al Ralucăi. Acesta debutează la data de 12.01.1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor gimnagiaști”. Adevăratul său debut literar are loc când revista Familia îi publică poezia „De-aș avea”, semnată Mihai Eminescu. Poezia este însoțită de nota lui Iosif Vulcan, „nașul” literar al poetului”.

Întreaga sa operă a fost influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar și de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel și chiar de filozofia buddhistă.

Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.