În fiecare zi 1 femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare 3 zile, una decedează din această cauză! Cu ocazia Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, împreuna cu echipa TV Nord am realizat un interviu cu dna Ludmila BALAN, medic oncoginecolog din cadrul Departamentului AMSA despre: “Cancerul de col uterin: cauze, simptome, diagnostic si tratament”. Este de menționat că, în municipiul Bălți la data de 01.01.2019 erau la evidență 185 de paciente cu cancer de col uterin. În ultimii 5 ani au fost înregistrate 52 de cazuri, dintre care 23 de bolnave în stadiu avansat, ce constituie 44%.

Cancerul de col este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc întreaga suprafață a colului. Afecțiunea apare mai frecvent la femeile active din punct de vedere sexual, care au vârsta peste 30 de ani.

Cauzele apariției cancerului de col uterin

Infecția cu Papiloma virus uman (sau mult mai cunoscut sub numele de HPV) este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.

Femeile care prezintă un risc mare de a dezvolta acest tip de cancer sunt cele care și-au început viața sexuală la o vârstă precoce și au avut mai mulți parteneri sexuali.

Infecția cu Chlamydia este un alt factor de risc pentru cancerul de col uterin. Studiile au scos la iveală ca multe dintre cazurile diagnosticate cu acest tip de cancer au fost depistate în cazul femeilor supraponderale. Anticoncepționalele folosite pe o durată mai mare de cinci ani și un istoric de sarcini multiple se numără printre cauzele apariției cancerului de col uterin. De asemenea, un risc mai crescut îl au femeile care sunt fumatoare.

Simptomele cancerului de col uterin

În faza incipientă, cancerul de col uterin nu produce durere sau sângerări, practic neexistând nici un semnal de alarmă. Printre simptomele afecțiunii se numără sângerări vaginale anormale, dureri intense și secretii vaginale anormale, cu miros neplăcut, dureri în momentul urinarii.

Investigații radioimagistice și de laborator pentru cancerul de col uterin

Cele mai ușoare, nedureroase și simple teste care pot preveni cancerul de col uterin sunt:
Testul Papanicolau – Se recomandă efectuarea anuală a acestui test și a unui examen pelvin în cazul femeilor care sunt active sexual.
Testul HPV
Colposcopia – atunci când testul Papanicolau are valori anormale, se poate recomanda efectuarea acestei investigații.

Diagnosticul cancerului de col uterin

Diagnosticarea precoce se face prin testul Papanicolau. Depistat într-o formă incipientă a bolii, acest tip de cancer este vindecabil 100%. Infecția cu HPV se transformă în cancer într-o perioada cuprinsa între 10 și 15 ani.

Tratamentul cancerului de col uterin

Cancerul de col este unul de tip invaziv. Tratamentul este chirurgical – histerectomie – însoțit sau nu de radiotarapie. În cazuri rare, unele paciente pot primi recomandarea de a face și ședinte de chimioterapie.

Evoluție, Complicații, Profilaxie

Nedepistat la timp, cancerul de col uterin se poate extinde la țesuturile și organele adiacente, putând declanța următoarele simptome:
– Prezența sângelui în urină
– Dureri osoase
– Umflarea unui picior
– Constipație
– Incontinența urinară
– Dureri severe în regiunea laterală (rinichi) sau a spatelui
– Scăderea în greutate, oboseală, lipsa de energie

Recomandări medicale:
Statisticile spun ca în aproximativ 1 din 5 cazuri, cancerul de col uterin poate recidiva. Dupa finalizarea tratamentului, în primii doi ani, este necesara o monitorizare la fiecare patru luni. Pentru următorii ani, monitorizările se fac la sașe apoi la 12 luni.