În fiecare an, la 23 ianuarie, în lume este marcată Ziua scrisului de mână (National Handwriting Day) sau Ziua semnăturii, care a fost instituită cu scopul de a ne aminti de frumuseţea şi unicitatea scrisului de mână şi de necesitatea folosirii semnăturii de mână.
Iniţiatorul acestei zile este Asociaţia producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), care a declarat ziua de 23 ianuarie drept ziua sărbătoririi „scrisului de mână”.

Scrisul fiecăruia dintre noi este unic, aşa cum sunt şi amprentele, iar personalitatea noastră se reflectă în forma pe care o dăm literelor, spun grafologii. Grafologia, ştiinţa care analizează scrisul de mână şi decodifică personalitatea fiecăruia, datează din secolul al XVIII-lea. Deşi desconsiderată de mulţi şi adăugată şirului de pseudoştiinţe, analiza grafologică este folosită de unele companii în procesul de recrutare a personalului, ca metodă de evaluare psihologică.

Oamenii de ştiintă moderni au stabilit șapte caracteristici principale ale scrisului de mână, după care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: mărimea literelor, forma şi înclinarea lor, direcția scrisului de mână, presiunea şi viteza scrisului, precum şi forma liniei de bază a rândurilor. Grafologii consideră că între scrisul de mână şi caracteristicile acestuia există cu siguranţă o legătură, deoarece creierul uman  „conduce” în mod subconştient scrisul de mână.

În această zi importantă pentru toți iubitorii scrisului de mână, Aliona CALISTRU, Președintele Comitetului Sindical al IMSP Spitalul Clinic Bălți, ne explică de ce uneori medicii au un scris nu întotdeauna citeț și pe înțelesul tuturor.

Medicii văd zeci de pacienți pe zi cărora trebuie să le scrie rețetele și să le furnizeze detalii suplimentare despre afecțiunile lor. Nu de puține ori, dacă pacienții întârzie sau dacă intervin alte probleme, au doar câteva minute la dispoziție să facă asta. Prin urmare, medicii scriu de mână peste 10 ore pe zi, deci este firesc ca mâna să le obosească și să nu aibă timp să se concentreze pe îmbunătățirea scrisului, explică doamna Aliona CALISTRU.

Este de menționat că, cei care scriu urât sunt deseori foarte creativi şi chiar excentrici, au trăiri interioare puternice. Printre personalităţile care se încadrau în această categorie se numără Pablo Picasso, Paganini, Freud şi Beethoven.