Două tipuri noi de operații au fost implimentate în secția de traumatologie a Spitalului Clinic Municipal din Bălți în anul 2018. 80 de operații de artroplastie  totală de șold au fost realizate cu succes în acest an, iar pentru 2019 sunt plănificate 300 astfel de intervenții. La moment această secție se ocupă practic cu tot spectrul de intervenții chirurgicale la aparatul locomotor. Despre noua practică aplicată ne-a vorbit Șeful Secției Traumatologie Alexandru Chimirciuc.

,,Operațiile care am început să le implimentăm în spitalul nostru sunt : osteosintezele în tipul fracturilor, care permit mobilizarea pacienților. După aceste operații pacientul poate da efort în membrul operat la a 3-4 zi. Cele mai complicate operații care se efectuează la ziua de azi sunt endoprotezările, artroplastiile de șold. Asta înseamnă înlocuirea totală a articulațiilor coxofemurale cu o proteză mecanică. 

Spitalul municipal a reușit să implimenteze aceste operații datorită unui proiect înaintat de Ministerul Sănătății. Prin acest proiect medicii de la Bălți, au beneficiat de studii în România și Turcia în acest domeniu.

,,Administrația spitalului nostru ne-a creat condițiile și ne-a creat o sală de operații, anume pentru aceste operații. Ministerul ne-a livrat proteze necesare, ne-a finanțat în posibilitatea efectuării acestor operații. Ne-a ajutat împreună cu colegii să efectuăm studii în România și Turcia”.

 
La fel, Alexandru Chimirciuc, ne-a spus cine poate beneficia de astfel de operații gratis.

,,Să fii operat pe poliță și se achită integral tratamentul și proteza, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Trebuie să fii înregistrat în rând. Este un rând unic național unde fiecare pacient din întreaga țară se pune în rând, rândul de așteptare ”

  Pacienții care au beneficiat de o operație de artroplastie se simt foarte bine și sunt mulțumiți de rezulatate.

Pentru anul 2019 administrația spitalului plănifică implimentarea operațiilor artroscopice și artroplastia articulațiilor genunchilor.

sursa: www.facebook.com/btvmoldova