Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că în săptămâna 10-16 decembrie curent, a fost înregistrat un caz de deces prin gripă. Este vorba despre o persoană de genul feminin, cu vârsta de 54 ani, din mun. Bălți.

În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că, persoana s-a îmbolnavit pe data de 08.12.2018, când a apărut tuse, febră 38°C, cefalee. S-a tratat de sine stătător, la domiciliu. Starea bolnavei s-a agravat, iar pe data de 14.12.2018, a fost internată în IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, secția terapie intensivă-2, în stare gravă (tuse, frisoane, febră 39° C, comă, cefalee, oligurie). În secție bolnava a fost consultată de medicul pulmonolog și medicul infecționist și a fost examinată serologic și rengenologic. În rezultatul analizei de laborator a fost confirmat diagnosticul: Gripa tip A(HINI) și pneumonie bilaterală, fiind prescris tratamentul specific. La 15.12.2018 a survenit decesul.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale atenționează populaţia să se adreseze imediat la medic în cazul primelor simptome de boală a gripei, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la remedii de autotratament.

Conform datelor epidemiologice, în săptămâna menționată mai sus, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a constituit 236,84 cazuri la 100.000 populație, fiind mai jos de pragul epidemic, atestându-se o descreștere cu 4,5% în comparație cu săptămâna precedentă. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) constituie 4,2% din numărul total de internări. În total, au fost raportate 8410 cazuri de IACRS și 446 cazuri de SARI.

În cadrul laboratorului virusologic, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, 35 probe, dintre care 3 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripale (2 – A (H1N1) și 1 – A (H3N2)) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripale.

SURSA: https://msmps.gov.md/