În acest an, Ziua Mondială a Pneumoniei este marcată la cea de a 9-a ediție în scopul:

 • Creșterii gradului de conștientizare cu privire la pneumonie, unul din ceimai importanți ucigași infecțioși din lume al copiilor cu vârsta sub 5 ani.
 • Promovării intervențiilor pentru a proteja, preveni și trata pneumonia și evidențierii abordărilor și soluțiilor dovedite, care necesită resursesuplimentare și atenție sporită.
 • Generării acțiunilor de combatere a pneumoniei.

Astfel, Ziua Mondială a Pneumoniei este dedicată eforturilor care abordează principalele cauze infecțioase de deces pentru copiii sub cinci ani și raliază cu sloganul “Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor“, iar acțiunile în cadrul evenimentului se vor desfășura pe tot parcursul lunii noiembrie pentru a reflecta și amplifica activitățile partenerilor din întreaga lume.

Tema Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilorreflectă perfectoportunitatea investițiilor în tratarea pneumoniei și ameliorarea sănătății micuților. Iar de datoria noastră –a donatorilor, publicului larg, guvernelor și organizațiilor interesate – este să investim timpul util și resursele de rigoare pentru a aborda prevenirea și managementul aceste boli.

Sloganul evenimentului abordează cauzele și consecințele bolii – de la deficitele nutriționale, lipsa de la școală sau abandonul instruirii, poverile economic-financiare  catastrofale pentru familiile care pierd locul de muncă și/sau trebuie să cheltuie bani pentru îngrijiri medicale și tratament. În prezent dispunem de un set de instrumente eficiente pentru prevenirea și tratarea pneumoniei, însă acestea frecvent nu prea ajung la păturile cele mai vulnerabile. De aceea ne antrenăm în a solicita conjugarea eforturilor pentru unele acțiuni și investiții mai palpabile atât în domeniul inovării în dezvoltarea social-economică, cât și în perfecționarea imunizărilor și a fortificării sistemelor de sănătate. Important ca Ziua Mondială a Pneumoniei să faciliteze la evidențierea severității pneumoniei și să încurajeze mai multe organizații să analizeze căile de prevenire și combatere a bolii.

Pneumonia este o boală respiratorie obișnuită, contractată de copiii de pretutindeni care, în perioada anilor 2000 – 2015, a provocat la nivel global de la 1,7 milioane la aproximativ 920 000decese anual. Chiar și în pofida unei dinamici pozitive, totuși și în continuare pneumonia rămâne a fi un ucigaș lider de copii sub vârsta de 5 ani, mai ales din comunitățile sărace și rurale – cele mai vulnerabile, accentuând asupra necesității îmbunătățirii accesului echitabil la îngrijiri de înaltă calitate, diagnosticare și tratament pentru toți copiii.

Aceasta înseamnă că, într-un an, pneumonia ia viața copiilor mai mult decât Zika, Ebola, malaria, tuberculoza și HIV combinate.

Și în Republica Moldova pneumonia constituie o problemă de sănătate publică importantă de ne neglijat. Prevalența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit în anul 2017 1655,5 cazuri la 10 mii populație, față de 1540,7 în 2016, dintre care printre copiii de 0 -17 ani 11 luni și 29 de zile5420,8 și 4692,4 cazuri,  respectiv. Incidența generală a populației prin  bolile aparatului respirator a constituit 5223,1 cazuri la 10 mii populație în 2017 față de 4496,2 în 2016, inclusiv 89,8 cazuri de pneumonie la 10 mii populație față de 85,6 în 2016. Printre copiii de vârsta 0-17 ani 11 luni și 29 zile, incidența prin pneumonii în anul 2017 a constituit 249,3 cazuri la 10 mii populație, față de 235,3 cazuri în 2016 (în cifre absolute  respectiv 16915 față de 16083). Însă mai grav este că din cauza pneumoniei au decedat 51 copii în anul 2017 față de 57 în 2016,  dintre carela domiciliu respectiv 22 și 28.

Fiecare copil, indiferent de locul în care se naște, merită să aibă acces la vaccinuri și medicamente de salvare a vieții.

Lucrul activ pentru prevenirea și tratarea pneumoniei susține obiectivul de dezvoltare durabilă 3: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele.În special, obiectivul de dezvoltare durabilă 3.2 – a pune capăt deceselor, care pot fi prevenite la nou-născuți și copii sub 5 ani până în 2030 – nu se poate realiza fără efort continuu și resurse pentru a combate pneumonia.

Pentru a face față acestor provocări, OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD)care prevede reducerea decesele de pneumonie la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025. Însă, pentru asigurarea unuicontrol eficient al pneumoniei la copiieste oportun un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli.

Se estimează că pneumonia este cauzată de agenți infecțioși, inclusiv viruși, bacterii și ciuperci, dintre care cel mai frecvent sunt provocate de:

 • Streptococcuspneumoniae – cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană la copii;
 • Haemophilusinfluenzae tip b (Hib) – a doua cauză cea mai frecventă de pneumonie bacteriană;
 • Virusul sincițial respirator – cea mai frecventă cauză virală a pneumoniei;
 • La sugarii infectați cu HIV, Pneumocystisjiroveci este una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei, responsabilă pentru cel puțin un sfert din decesele cauzate de pneumonie la sugarii infectați cu HIV.

Factori de risc
In timp ce majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu apărarea lor naturală, copiii ale căror sisteme imunitare sunt compromise sunt la un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imunitar al unui copil poate fi slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugari care nu sunt exclusiv alăptați.

Bolile preexistente, cum ar fi infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei, cresc, de asemenea, riscul unui copil de a contracta pneumonie.

De asemenea, factorii de mediu, precum: poluarea aerului din interior cauzată de gătit și încălzire cu combustibili din biomasă (cum ar fi lemn sau bălegar);care trăiesc în case aglomerate și fumatul părinților,sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie

Pneumonia este principalul ucigaș infecțios al copiilor

 • Povara: Pneumonia continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios de copii sub vârsta de cinci ani în lume – mai mult decât HIV, TBC, Zika, Ebola și malaria combinate.
 • Echitate: Persoanele de orice vârstă, în orice țară, sunt expuse riscului de apariție a pneumoniei contractante, dar marea majoritatea deceselor cauzate de pneumonie la copii sunt înregistrate în țările sărace.
 • Acces: Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate și creșterea gradului de conștientizare –deoarece cererea acestora în cadrul comunităților este crucială pentru a stopa pneumonia.
 • Progres: Există intervenții dovedite, de salvare a vieții pentru a preveni și trata pneumonia. În ultimele trei decenii, milioane de vieți ale copiilor au fost salvate datorită accesului la oxigen și antibiotice și, mai recent, prin vaccinuri noi.
 • Inovație: Companiile și cercetătorii din întreaga lume lucrează pentru dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților de a preveni și trata pneumonia. Metodele inovatoare de diagnosticare, prevenire și tratare a pneumoniei vor întări capacitatea de a proteja viețile tinere.

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?
Tratarea pneumoniei nu numai că are o influență emoțională puternică asupra familiei, dar poate provoca, de asemenea, dificultăți financiare grave pentru familii și comunități, contribuind la ciclul sărăciei. Costurile de îmbolnăvire pot include facturile medicale, costurile nemedicale directe (de exemplu, transportul la o unitate de sănătate) și pierderea zilelor de muncă și a veniturilor pentru îngrijitorii medicali.

De aceea este esențial să promovăm un set de practici de sănătate – nu este suficientă o intervenție – pentru a evita pneumonia, în special pentru copiii fără acces sigur la îngrijirea și tratamentul medical.Protecția prin alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață, o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A,sunt de mare amploare, cu impact larg răspândit.Schimbările de comportament și educația, totuși, s-au dovedit dificile în comunitățile cu poveri mari.

Alăptarea
Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului. Cercetările au arătat, că alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață poate duce la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.

Nutriție
Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și alte boli. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire, o durată mai mare a bolii și o șansă mai mare de a suferi de boli.

Strategii bazate pe dovezi existente. Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice, datorită eficienței acestora în prevenirea bolilor și reducerea severității bolii și, în consecință, prevenirea mortalității. Prevenirea include, de asemenea, implementarea intervențiilor în domeniul apei, salubrității și igienei și reducerea poluării aerului din interior.

Vaccinuri
Prevenirea pneumoniei ajută familiile să evite costurile de tratament și alte sarcini financiare din cauza bolii. Pneumonia are multe cauze. Din fericire, cele mai multe dintre cele mai periculoase pot fi prevenite cu vaccinuri.Copiii pot fi protejați împotriva pneumoniei cu vaccinuri încurs de dezvoltare împotriva următorilor agenți patogeni:

 • Streptococcuspneumoniae (pneumococ).
 • Haemophilusinfluenzae tip b (Hib).
 • Pertussis (tuse convulsivă).
 • Rujeola.
 • Pneumococcus.

 
Prevenireașitratamentul HIV
Deoarece sistemul imunitar este compromis, copiii cu HIV au un risc mai mare de a contracta pneumonie. Prevenirea infecției cu HIV la copii este importantă pentru reducerea numărului de cazuri de boală în țările cu o povară mare de HIV. Profilaxia antiretrovirală în rândul femeilor însărcinate HIV-pozitive poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil. Eliminarea HIV la copii poate duce la o reducere cu 2% a tuturor deceselor infantile.

Apa, sanitație și igienă
Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii și a altor boli. În comunitățile cu risc sporit, în care au fost implementate programe de spălare a mâinilor cu săpun, numărul de cazuri de pneumonie la copiii sub 5 ani a fost redus la jumătate. Investiția în această simplă intervenție pentru copiii cei mai vulnerabili are potențialul de a avea un impact mare.

Aer curat
Reducerea poluării aerului reduce riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, care ucide aproximativ o jumătate de milion de copii sub 5 ani în fiecare an, poate proveni din multe surse diferite, inclusiv fumatul și arderea biocarburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței. Este posibil să se reducă pneumonia severă prin utilizarea unor aparate de gătit îmbunătățite care reduc poluarea aerului din gospodărie. Beneficiile reducerii poluării depășesc cu mult nivelul de sănătate și pot contribui la egalitatea de gen, la creșterea economică și la combaterea schimbărilor climatice.

Diagnosticarea corectă și în timp util este esențială
Furnizarea către familii a instrumentelor de care au nevoie pentru a trata copiii atunci când se îmbolnăvesc va duce la gospodării, comunități și țări mai sănătoase.

Accesul la îngrijire și tratament
Strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor asigură că copiilor să li se ofere diagnosticul corect și adecvat și în timp util, și respectiv tratamentul optim pentru pneumonie.Îmbunătățirea accesului la servicii și creșterea gradului de conștientizare și a cererii de îngrijire în cadrul comunităților este crucială pentru controlul bolii.La un copil mic, pneumonia poate progresa destul de repede. Există mai multe motive pentru care copiii nu pot beneficia de un tratament adecvat:

 • Părinții și persoanele care îngrijesc copilul pot să nu recunoască simptomele bolii sau să nu se adreseze după asistență medicală.
 • Costurile tratamentului și distanța până la un centru de sănătate pot împiedica familiile să aibă acces la îngrijirea adecvată pentru un copil cu boală suspectată.
 • Familiile pot avea încredere în sistemul de sănătate, dar pot prefera să solicite sfatul altor persoane necalificate.
 • Furnizorii de servicii medicale pot diagnostica greșit un copil cu pneumonie și, prin urmare, nu inițiază sau nu reușesc să administreze un tratament adecvat.