O maladie periculoasă se poate răspândi în Moldova. Virusul difteriei este de tip infecțioas și se transmite pe cale aerogenă, de la bolnav la persoana care intră în contact cu ea. Despre simptomele acestei boli, ne-a vorbit, șeful secției Boli Infecțioase, din cadrul ,,Spitalului Clinic Municipal din Bălți”, Veaceslav Novac.

,, Este o boală grea cu simptome de angină. Niște depuneri, poate să apară, niște edeme în jurul glandelor, edeme sub maxilare. Dar difteria este periculoasă prin complicațiile ei. Cea mai grea complicație este afectarea aparatului cardio-vascular, deci miocardita. “

Șapte cazuri de difterie, deja au fost înregistrate în țara vecină. Circulația cetățenilor din Ucraina în țara noastră și invers, poate duce la cazuri de înbolnăvire și în rândurile populației moldovenești. În acest context, Veaceslav, îndeamnă părinții să vaccineze și să revaccineze copii.

VEACESLAV NOVAC, MEDIC BOLI INFECȚIOASE ,,Persoanele mature să fie atenți în ce regiuni se duc și cu cine intră în contact. Dar la copii, îndeosebi m-aș adresa la părinți, copiii care nu au fost vaccinați sau care nu s-au revaccinat, în cel mai scurt timp să facă această procedură. Vaccin este la medicul de familie, se adresează și primesc sau vaccinare sau revaccinare, fiincă copilul vaccinat chiar dacă face difterie, face o formă ușoară care nu necesită tratament specific așa numitul ser antidifteric.”

Ministerul Sănătății, a confirmat săptămâna trecută, că un lot mic de ser împotriva acestei maladii va fi procurat, dar nu se cunoaște încă de unde.

Sursa: btv.md/md/difteria-poate-ajunge-si-in-rm/