Acneea neonatală îi poate alarma pe proaspeții părinți.  Însă, nu trebuie să-ți faci griji, deoarece această afecțiune nu preznită niciun pericol pentru sănătatea bebelușului și nu lasă cicatrici.

Cum se manifestă acneea neonatală?
Acneea neonatală este o afecțiune inflamatorie benignă, ce apare în mediu la 20-25% dintre nou-născuți. Vârsta medie de apariție este spre sfârșitul săptămânii a treia de viață, dar poate apărea chiar și în primele 48 de ore de la naștere. Leziunile cutanate se limitează mai frecvent la nivelul frunții și pomeților, iar uneori pot să se localizeze la nivelul toracelui superior și în regiunea umerilor.

Leziunile se caracterizează prin apariția unor mici pustule (coșuri) pe un fundal eritematos. Pot deveni mai vizibile și mai accentuate atunci când bebelușului îi este cald.

Acneea neonatală ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți?
Acneea neonatală este des întâlnită și nu ar trebui să deranjeze părinții, ea dispare de la sine până la 3-4 luni de viață a bebelușului și nu lasă cicatrici.

Care sunt cauzele apariției acneei neonatale?
Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, mai des se datorează modificărilor hormonale, care apar în timpul sarcinii. Glandele sebacee (care secretă sebumul la nivelul pielii) sunt stimulate atât de hormonii materni (hormonii androgeni), cât și de producția endogenă (de organismul sugarului)- ceea ce face ca această afecțiune să fie mai des întâlnită în rândul băieților.

Acneea la bebeluși nu are o cauza alergică, de aceea nu avem cum să prevenim această afecțiune.

Ce acțiuni sunt interzise în cazul în care bebelușul are acnee?

  • Nu trebuie să folosim medicamente sau produse împotriva acneei.
  • Nu este indicat să stoarcem pustulele, deoarece putem cauza o suprainfecție și o iritație mai agresivă a pielii.
  • Nu este necesar să frecăm insistent zona afectată, o spălare prea agresivă poate irită pielea bebelușului. Spălăm fața sugarului ca de obicei, de două sau trei ori pe zi, cu apă și ocazional cu un săpun fin fără parabeni, mirosuri și non-comedogen, destinat copiilor.
  • Trebuie să evităm să folosim creme sau uleiuri pe pielea bebelușului, deoarece ele pot agrava puseul de acnee.
  • Să avem răbdare, atât timp cât bebelușul nu este deranjat de acnee, încearcă să nu te alarmezi.

Cum putem trata acneea la bebeluși?
Acneea neonatală nu necesită tratament. Nu este indicat să-i administrezi micuțului niciun fel de medicamente sau unguente contra acneei. Leziunile o să se remită spontan în decurs de câteva săptămâni sau pot să persiste până la câteva luni.

Sursa: Mamaplus.MD