O picătură de sânge poate salva viața unui om. IMSP Spitalul Clinic Municipal din Bălți a desfășurat în data de 8 noiembrie o campanie de informare și sensibilizare a populației privind importanța donării de sânge.

Potrivit medicului – chirurg, Vitalie CUȘMIR: “Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale. Mulțumim tuturor care au fost receptivi și au venit să ajute pe altii să fie printre noi”.

Sângele joacă rolul principal în sistemul de apărare al organismului. Este un lichid care circulă prin corp, transportând oxigen și nutrienți către fiecare celulă și preluând apoi materialele reziduale. În medie, corpul unui adult conține 4-5 litri de sânge.

Donatorilor de sânge le scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și chiar al cancerului. Cei ce donează sânge o dată la șase luni riscă mult mai puţin să facă infarct sau accident vascular cerebral. Iar la fiecare jumătate de litru de sânge donat, se pierd 650 de calorii!

10 argumente PRO donare

  1. Sîngele donat de tine poate contribui la salvarea vietii unui copil nou-nascut, unei mame, unui tata, unui frate sau surori. O donatie de sînge poate salva chiar trei vieti.
  2. Poti fi sigur ca sîngele donat de tine va fi întotdeauna necesar si poate fi de folos chiar cuiva apropiat tie.
  3. Sîngele reprezinta un dar nepretuit, care nu poate fi cumparat cu bani, ci poate fi doar donat de la o presoana la alta.
  4. E ceva ce poti oferi „din inima”, desi uneori nu este suficient pentru toata lumea, care are nevoie.
  5. E un mod de a fi admirat de ceir din jur pentru gestul care l-ai facut.
  6. E un mod de a arata ca esti receptiv la suferintele altor oameni.
  7. Donînd sînge, întri în familia mare a donatorilor si poti fi sigur, ca cînd va fi nevoie, vei fi ajutat.
  8. Procedura de donatie e simpla, rapida si inofensiva. Îti va lua doar o jumatate de ora.
  9. E un lucru demn de urmat, uman, corect, care nu cere un efort mare pentru a-l efectua.
  10. Vei pasi mai usor dupa donare, vei fi mai „usor” cu aproape o jumatate de kilogram.

Cine poate fi donator:
# Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
# Greutate corporală minimă 50 kg;
# Tensiunea arterială: maxima nu depășește 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
# Valoarea hemoglobinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați;
# Nu prezintă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendința de sângerare anormală, ș.a;
# Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

Este de menționat că, necesitățile terapiei hemotransfuzionale în Republica Moldova sunt acoperite integral colectând anual circa 80 mii de donări de sânge/componente sanguine, în anul 2017  – 86 la sută din acestea au constituit donările voluntare. Dezvoltarea și menținerea donării de sânge voluntară poate fi atinsă numai în parteneriat cu alte organizații statale și comunitare.