Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) și cu susținerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet.

Fapte-cheie despre diabet
Lumea se confruntă cu o epidemie fără precedent a diabetului zaharat. Federația Internațională a Diabetului, estimează:

 • La nivel global în 2015, au existat 415 de milioane de adulți cu diabet zaharat la nivel mondial, in 2017 – 425 milioane și către anul 2045 – se estimează cifra de 629 de milioane.
 • 77% dintre adulţii cu diabet zaharat trăiesc în ţările cu un nivel slab şi mediu de dezvoltare. Cei mai mulţi pacienţi cu diabet zaharat au între 40 şi 59 ani.
 • 179 milioane cazuri de diabet zaharat sunt nediagnosticate.
 • La fiecare 7 secunde, un om moare din cauza diabetului. 79 000 copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, în anul 2013. 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

În Republica Moldova, în anul 2017 existau 104749 persoane cu diabet zaharat față de  96651 în 2016, din ei copii în a.2017- 428, respectiv 2016 – 397copii. Prevalenţa a constituit în 2017- 295,1 la 10 mii locuitori, 2016 – 273,2 la 10 mii locuitori, respectiv în 2015- 254,3 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2017 – 30,22 la 10 mii locuitori 2016 – 30,1 la 10 mii locuitori, în 2015 – 29,2 la 10 mii locuitori.

Mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat pentru anul 2017 a atins cifra de 400 desece, față de 410 decese în 2016 (abs.).

În lume peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri fiind diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să li se ofere educația, resursele și mediul favorabil pentru a adopta  un stil de viață sănătos.

O persoană din două, care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2, este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate în menținerea sănătății. Toate familiile pot fi potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la depistarea precoce.

Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică în monoterapie, pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii și astfel accesibilitatea la medicamentele esențiale pentru diabet devine problematică. Îmbunătățirea accesului la medicamente și îngrijire în diabet este, prin urmare, urgentă și are ca scop să  evite creșterea costurilor pentru individ și pentru familie, care au un impact negative asupra rezultatelor menținerii sănătății.

Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Sprijinul familial în tratamentul diabetului zaharat sa dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele ce trăiesc cu diabet zaharat. Prin urmare, este important, ca educația și sprijinul să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii, pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Mesaje cheie pentru Ziua Mondială a Diabetului 2018-2019
 Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului pentru perioada 2018 -2019 este ,,Familia și Diabetul”. Scopul principal al campaniei Mondiale a Diabetului este de a crește gradul de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei și de a promova rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea la această temă.

Sunt trei domenii principale de intervenție:
1.Depistați diabetul zaharat
2.Preveniți diabetul zaharat
3.Gestionați diabetul zaharat
 
Depistarea diabetului implică și familia
Unul din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticat. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea și întârzierea complicațiilor care amenință viața. Dacă diabetul de tip 1 nu este detectat devreme, poate duce la o gravă invaliditate sau deces. Cunoașteți semnele și simptomele pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe familia dumneavoastră.

Prevenirea diabetului de tip 2 implică și familia
Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscului familiei dumneavoastră începe la domiciliu. Atunci, când o familie mănâncă mâncare sănătoasă și fac exerciții fizice împreună, toți membrii familiei beneficiază și se încurajează comportamente, ce ajută la prevenirea diabetului de tip 2 în familie.

Dacă aveți diabet zaharat în familia dvs., informați-vă  despre riscuri, semnele precoce, care trebuie luate în considerare și ce puteți face pentru a preveni diabetul zaharat și complicațiile acestuia. Familiile trebuie să trăiască într-un mediu care susține un stil de viață sănătos și îi ajută să prevină diabetul de tip 2.

Îngrijirea diabetului implică și familia

 • Gestionarea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un stil de viață sănătos și educație continuă. Suportul pentru familie este esențial.
 • Toți profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să aibă cunoștințele și abilitățile de a ajuta persoanele cu diabet și familiile acestora să gestioneze diabetul.
 • Educația și sprijinul permanent ar trebui să fie accesibile tuturor persoanelor și familiilor pentru a ajuta la gestionarea diabetului.
 • Medicamentele esențiale pentru diabet și îngrijirea în diabet trebuie să fie accesibile pentru fiecare familie.

 

Mesajele principale:

 • 1 din 2 persoane cu diabet la nivel global, rămân nediagnosticate.
 • Diabetul conduce la desvoltarea bolilor de inimă, atacuri cerebrale, boli de rinichi, afectarea ochilor și amputarea piciorului.
 • 80% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos.
 • 80% din totalitatea de decese cauzate de bolile netransmisibile la adulți sunt condiționate de modul de viață inițiat încă din copilărie și adolescență.
 • 1din 2 persoane și 1 din 4 familii la nivel mondial au acces la educație și informare privind diabetul.
 • 1 din 5 specialiști din domeniul medicinii nu posedă instruire post universitară în domeniul diabetului.