Un anevrism este o deformatie sau o umflatura, de obicei aflata pe traiectul unui vas de sange. Un anevrism aortic este o zona dilatata in peretele aortei care poate creste si se poate rupe daca nu este tratata in timp util.

Aorta este cea mai mare artera din corp, avand diametrul unui furtun de gradina. Aorta este vasul de sange care porneste din partea stanga a inimii, se curbeaza in jos si trece prin piept si prin zona abdominala. Acolo, el se ramifica in vase de sange mai mici, oferind sange bogat in oxigen pentru restul organismului.

Aorta este vasul principal care are rolul de a transporta oxigen in toate partile organismului. Anevrismele aortice sunt de dimensiuni reduse la inceput, dar pot deveni periculoase daca nu sunt monitorizate.

Daca aveti un risc crescut de anevrism, discutati cu medicul dumneavoastra despre efectuarea unui test screening.

Simptome

In stadiile incipiente, anevrismele pot sa nu cauzeze simptome vizibile. Pe masura ce acestea cresc, pot provoca dureri abdominale, toracice sau de spate. Cele mai multe sunt nediagnosticate pana cand pot fi descoperite in timpul unui control medical de rutina.

In schimb, este de retinut ca un anevrism rupt este o urgenta medicala cu simptome grave. Acestea pot include:
– durere brusca, intensa, de spate sau in zona abdominala;
– ameteala si slabiciune a corpului;
– scadere severa a tensiunii arteriale;
– puls rapid;
– dificultati de respiratie;
– pierderea constiintei.

Cauze

Anevrismele pot fi cauzate de orice factor care poate slabi peretii aortei. La adultii sanatosi, peretii aortei sunt flexibili si se pot intinde pentru a face fata modificarilor normale ale fluxului sanguin.

Cu toate acestea, pe masura ce se inainteaza in varsta, peretii aortei se pot subtia de la tensiunea arteriala ridicata, din cauza fumatului sau al nivelului ridicat de colesterol.

Punctul slab din peretele aortei poate creste cu riscul de a exploda. Daca anevrismul se sparge, isi poate face aparitia o sangerare masiva interna. Acest lucru poate fi fatal daca nu este tratat imediat.

Tipurile de anevrisme aortice si factorii de risc

Exista doua tipuri de anevrisme aortice:

Anevrismele aortice toracice

Anevrismele aortice toracice pot fi distinse ca fiind ascendente sau descendente, in functie de localizarea lor specifica in aorta.

Anevrismele aortice toracice sunt mai frecvente la persoanele care s-au nascut cu o valva aortica anormala sau la cele care au alte afectiuni care au efecte asupra tesuturilor si vaselor de sange, precum sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos.

De asemenea, traumatismele toracice din cauza sportului sau a unui accident de masina poate duce la slabirea aortei toracice.

Simptomele anevrismului aortic toracic sunt mai evidente si mai usor de observat atunci cand acesta este localizat la nivelul arcului aortic. Acestea includ durere toracica profunda, dureri de spate, raguseala, dificultate la inghitire si tuse.

Anevrismele aortice abdominale

Anevrismele aortice abdominalele apar in partea abdominala a aortei. Sunt mai des intalnite decat anevrismele aortice toracice.

Anevrismele aortice abdominale apar in mod mai frecvent la persoanele cu:
• un istoric al fumatului;
• ateroscleroza;
• tensiune arteriala crescuta;
• un istoric familial de anevrisme aortice.

Printre simptomele cele mai comune ale anevrismului aortic abdominal se intalnesc: durere continua in piept sau in zona dorsala, febra sau scadere in greutate, o masa care pulseaza in abdomen sau o senzatie de frig la nivelul picioarelor.