În data de 31 octombrie, curent, a avut loc Consiliul Medical cu participarea tuturor șefilor de secții din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți. În cadrul ședinței au fost prezentate mai multe rapoarte de către colaboratorii diferitelor servicii și totodată, angajații medicali au fost informați despre Antibioticoprofilaxia în chirurgie.

În acest sens, infecțiile chirurgicale  reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, clasificându-se pe locul 2-3 în rândul infecțiilor nosocomiale, conform datelor statistice în USA incidența infecțiilor chirurgicale constituie 2-5% în cazul operațiilor extra-abdominale curate și de până la 20% în operații intra abdominale.

Ca urmare, crește timpul de internare în secțiile ATI, riscul reinternării și mortalității. Elaborarea unor ghiduri de antibiotico-profilaxie este deosebit de importantă în vederea incidenței infecțiilor chirurgicale, prevenirii apariției rezistenței la antibiotice și reducerii costurilor. Aceste ghiduri au fost elaborate de principalele societăți științifice de profil, instituții, universități, spitale de referință.

E importantă adoptarea acestor ghiduri la realitățile din țara noastră, ținând cont de spectrul de antibiotici ce sânt în uz în RM. De către un grup de specialiști principali medici chirurgi de toate specialitățile, anesteziologi a fost pregătit un protocol clinic național „Antibioticoprofilaxia în chirurgie”, care recomandă diferiți antibiotici, doza inițială, reinjectare și durata administrării aparte pe toate profilurile de chirurgie (urologică, digestivă, ortopedică, traumatologie, ginecologie și obstetrică, chirurgie vasculară, ORL, oftalmologică, neurochirurgicală).

Antibiotico-profilaxia intravenoasă preoperatorie este una din metodele cu eficiență stabilită. Protocolul clinic prevede 18 principii a antibiotico profilaxiei, amintim doar unele din ele.

Durata ABP ar trebui să fie o singură doză. Administrarea profilactică de antibiotic trebuie efectuată cu 30 minute înainte de incizie, pe cale intravenoasă.

Inducerea anesteziei trebuie efectuată cu interval de 5-10 minute de la administrarea antibioticului. În instituția medicală trebuie elaborat un protocol instituțional coordonat de către chirurgi, anesteziologi, farmacologi clinici și epidemiologul instituției. Protocoalele instituționale trebuie afișate în sala de preanestezie, sala de operație.

Antibiotico-profilactică preoperatorie este hotărâtă prin consiliu de către chirurg și anesteziolog în timpul consultului pre operator. Procedura trebuie fixată atât în consultul pre operator, cât și foaia de indicații și în fișa de anestezie.

Răspunzător pentru efectuarea ABP în sala de operații este anesteziologul. Protocolul este valabil pentru toate categoriile de intervenții elective curate, curat-confirmate conform clasificării Alzheimer a intervențiilor chirurgicale.

În cazurile urgente cu plăgi contaminate sau murdare antibiotico terapia este opțiunea standart, antibiotico-profilaxia nu este o opțiune rezonabilă. În luna mai-iunie a fost efectuată expertiza a 80 fișe medicale a bolnavilor care au suportat intervenții chirurgicale programate.