Infarctul miocardic acut apare din cauza inchiderii acute a unei artere care alimenteaza muschiul inimii (artera coronara).

Principala lui cauza este ateroscleroza – boala caracterizata de depunerea unor placi de aterom (de obicei, acumulari de colesterol, calciu si produsi sanguini) pe peretii vaselor de sange. in timp, aceste depuneri provoaca ingustarea arterei sau chiar blocarea ei.

Cand se intampla acest lucru, o anumita cantitate din muschi sufera un proces de necroza (moarte celulara).

Cu cat mai lunga este durata de timp in care artera este inchisa, cu atat mai extinsa va fi zona de necroza miocardica si sechelele infarctului.

Infarctul miocardic acut se trateaza prin cardiologie interventionala

Din fericire, cardiologia este una dintre ramurile medicinei care a beneficiat foarte mult de progresele tehnologiei, astfel ca in momentul actual, principala solutie terapeutica in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut este o metoda interventionala: angioplastia coronariana cu stent.

Angioplastia coronariana este cea mai eficienta si rapida metoda de restabilire a fluxului de sange la nivelul arterei ocluzionate. Prin artera femurala se introduce un cateter care este inaintat pana la nivelul arterelor coronare, acolo unde acestea sunt blocate.

Pe cateter este introdus un stent – un dispozitiv asemanator unui arc de pix, de dimensiunea unui vas de sange (aproximativ 3-4 mm) – care se monteaza in locul unde artera este ingustata, restabilind circulatia sangelui.

Procedura este nedureroasa si permite o recuperare extrem de rapida a pacientului. in unele cazuri, acesta poate fi externat si la 48 de ore dupa interventie, daca infarctul miocardic acut a fost diagnosticat si tratat in primele ore de la debut.

Sfaturi pentru pacientul cu infarct care a trecut printr-o procedura interventionala

Se recomanda schimbarea stilului de viata si respectarea catorva indicatii:
• timp de cel putin un an se va lua un tratament cu medicamente anticoagulante. Este important ca tratamentul sa fie respectat, pentru ca intreruperea lui fara avizul medicului poate duce la trombozarea stentului (formarea unui cheag de sange in interiorul acestuia) si aparitia unui nou infarct, posibil fatal.
• mentinerea unor valori normale ale grasimilor in sange, prin regim alimentar sarac in grasimi animale saturate si administrare de statine. Valorile optime ale colesterolului LDL in sange ar trebui sa fie sub 70 mg/dl sau reducerea cu cel putin 50% fata de valoarea initiala.
• Tensiunea arteriala trebuie mentinuta in limitele valorilor normale, adica sub 140/90 mmHg.
• Fumatul trebuie oprit pentru ca are un effect pro-trombotic si inflamator asupra peretelui vascular.
• Greutatea corporala trebuie mentinuta in limitele normale. Indicele de masa corporala (IMC) trebuie sa fie sub 25 kg/m2
• Este recomandat efortul fizic moderat, cel putin 150 de minute pe saptamana (30 minute/zi, 5 zile pe saptamana)

• Sa se efectueze control cardiologic periodic, initial chiar la 1 luna dupa un infarct miocardic acut tratat prin angioplastie cu stent. Scopul este urmarirea aderentei pacientului la tratament, controlul factorilor de risc si preventia unui nou accident coronarian.

sursa: http://www.sfatulmedicului.ro