Cancerul este în numeroase state principalul ucigaș, după bolile cardiovasculare. Este considerată o maladie cruntă, care afectează fundamental felul în care celulele organismului cresc și se împart. Toate cancerele sunt rezultatul deteriorării sau mutațiilor genetice în ADN-ul nostru. Boala se răspândește printr-un corp ca o armată invadatoare, deoarece celulele toxice cresc neîncetat în și dezvoltă tumori nesănătoase.

Unele tipuri de cancer pur și simplu se dezvoltă, iar noi nu avem nicio putere de control asupra lor, deoarece pot fi determinate de defectele genetice și predispozițiile transmise de la o generație la alta sau sunt impulsionate de schimbările genetice pe care le suferim de-a lungul vieții noastre.

Însă există forme de cancer mortale care apar din cauza a ceea ce consumăm, respirăm sau utilizăm pe pielea noastră.

Iată 32 de carcinogeni (n.n. – care produc cancer) bine analizați, dar câteva produse care sunt considerate suspectul numărul unu în declanșarea cancerului.

 

Zahărul

Oamenii de știință știu acum că mâncarea prea multă dulce nu poate duce numai la diabet, ci vă dăunează în mod activ celulele și crește riscul de apariție a cancerului. Dar asta nu este tot.

Noi cercetări sugerează că zahărul poate stimula creșterea tumorii în organism – deoarece cancerul iubește să folosească zahărul ca și combustibil.

„Consumul de zahăr hiperactiv al celulelor canceroase conduce la un ciclu vicios de stimulare continuă a dezvoltării și creșterii cancerului”, a declarat Johan Thevelein, un biolog molecular belgian, care a realizat un studiu în acest sens.

Oamenii de știință spun ca cercetarea revoluționară ne dă o mai bună înțelegere a modului în care zaharul și cancerul interacționează și că ar putea ajuta într-o zi să creeze strategii de dietă pentru pacienții cu cancer.

Alimentele procesate

Orice produs alimentar care este ambalat în plastic, este sigilat industrial și este prevăzut să reziste luni întregi, fără a fi stricat, poate fi o soluție rapidă în caz că vă e foame, dar, de asemenea, crește probabil riscul de apariție a cancerului.

Oamenii de știință din Franța au demonstrat o legătură sigură dintre oamenii care consumă mai multe alimente procesate și cei care dezvoltă cancer.

Ei încă nu sunt siguri dacă problema constă în ingredientele de stabilizare, în ambalajul din plastic sau o combinație dintre cele două. Și pentru că studiul lor a fost corelativ, este posibil că mai există un alt factor ascuns.

Fumatul

Deși industria tutunului a încercat și mai încearcă să ascundă acest lucru, dar și să creeze falsa impresie că lucrurile nu stau chiar așa de prost, știința a confirmat de ani buni că fumul de tutun are cel puțin 70 de substanțe canceroase care ajung în organism.

Și nu numai fumătorii care sunt afectați – persoanele din preajma fumătorului care inhalează fumul pot dezvolta și ei forme mortale de cancer. Datele statistice arată că nefumătorii care sunt expuși fumului pasiv la domiciliu sau la locul de muncă au un risc crescut de apariție a cancerului pulmonar cu 20-30%. Și cei care mestecă tutun sunt expuși riscului.

Folosirea solarului și expunerea neprotejată la soare

Potrivit Fundației pentru Cancerul de piele din SUA, persoanele care utilizează solarul înainte de vârsta de 35 de ani își cresc riscul de a dezvolta melanom cu 75%.

Soarele obișnuit vă poate face rău, de aceea ar fi bine să folosiți îmbrăcăminte de protecție sau umbrelă în cazul în care știți că veți fi expuși la soare mai mult de 15 minute.

 

Produsele chimice toxice la locul de muncă

Unii oameni lucrează zilnic cu substanțe care cauzează cancer.

Persoanele cu risc de a intra în contact cu substanțele care cauzează cancer la locul de muncă includ:

• Lucrătorii cu aluminiu.
• Lucrătorii care pun pavaje și care vin în contact cu benzenul carcinogen.
• Producători de cauciucuri.
• Frizeri care folosesc coloranți în fiecare zi.
• Lucrătorii în saloanele de unghii care inspiră vapori periculoși.

Turele de noapte

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat munca pe timp de noapte ca posibil cancerigen încă în 2007. Oamenii de știință cred că munca pe timp de noapte și în întuneric duc la dereglarea ritmului circadian.

Centrul de Control al Maladiilor din SUA deține o listă completă a riscurilor de cancer la locul de muncă.

Arsenicul

Arsenicul este un compus natural al scoarței terestre și este toxic în forma sa anorganică. Se găsește adesea în apă potabilă contaminată sau în locuri unde sistemele de irigare pentru culturi folosesc apă cu arsenic.

Organizația Mondială a Sănătății menționează că cel puțin 140 de milioane de persoane din 50 de țări consumă apă care conține niveluri ridicate de arsenic.

Este, de asemenea, unul dintre agenții care se regăsește în tutun și care cauzează cancer.

Carne arsă și gătită pe flacără deschisă

Carnea gătită la grătar poate fi delicată și gustoasă, dar probabil crește și riscul de cancer. Aceasta deoarece carnea cu mușchi conține compuși numiți amine heterociclice sau HCA și hidrocarburi aromatice policiclice sau HAP.

Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, atunci când carnea, cum ar fi cea de vită, pasăre sau pește, este gătită pe o flacără deschisă sau prăjită la tigaie la temperaturi ridicate, grăsimea și sucurile din aceasta eliberează substanțe chimice periculoase, care rămân în carnea pe care o consumăm.

Ei nu sunt siguri că aceste substanțe chimice provoacă cancer, dar testele de laborator au arătat că pot crește riscul de cancer.

Cărbunii

Minerii care au lucrat cu cărbune au avut ani de zile rate mai mari de cancer în plămâni, vezică și stomac. Există date suficiente pentru a sugera că lucrătorii care inhalează praf de cărbune pot avea cancer.

Alcoolul

Consumul regulat și exagerat de alcool poate crește riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv la ficat, sân și colon. Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, riscul de apariție a cancerului creste odată cu consumul de alcool.

O nouă analiză a aproape 600.000 de consumatori de alcool din 19 țări cu venituri mari din întreaga lume a constatat că doze mai mari de alcool sunt asociate cu dezvoltarea tuturor tipurilor de cancer ale sistemului digestiv.

Motorina

Motoriza conține mai mult de 30 de componente care pot provoca cancer, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului din SUA.

Carnea și pește păstrate în saramură și murăturile

Un tip de salată cu pește foarte sărat, care este populară în China, este bogată în nitrați și nitriți – carcinogeni cunoscuți la animale care pot provoca, de asemenea, cancer la om. Compușii chimici pot deteriora ADN-ul, ducând la cancer de cap și gât.

Consumul exagerat de alimente murate poate crește, de asemenea, riscul de cancer de stomac.

Extragerile de petrol sau gaz

Produsele chimice utilizate în proces pot fi eliberate în aer și apă, inclusiv benzenul și formaldehida, care sunt substanțe cancerigene.

Carnea prelucrată, cum ar fi șunca și cârnăciorii

Ne pare rău, dar asta e – Organizația Mondială a Sănătății spune că tot ce conține carne procesată, cum ar fi hot-dog-urile, șunca, cârnăciorii, pot provoca cancer. Asta pentru că a fost tratată într-un fel să se păstreze bine, să aibă o anumită aromă și a fost tratată să sărare, fermentare sau afumare.

OMS spune că este posibil ca orice fel de carne roșie să poată fi asociată cu un risc crescut de cancer colorectal și există dovezi care sugerează că aceasta poate contribui și la dezvoltarea cancerului pancreatic și de prostată, deși dovezile sunt încă insuficiente.

Consumând un hot-dog pe zi sau aproximativ două felii de șuncă în fiecare zi vă creșteți riscul de cancer colorectal cu 18%.

Azbestul

Azbestul a fost folosit ca un material de izolare de ani de zile înainte ca acesta să fie asociat cu cancerul pulmonar.

Glifosatul

Oamenii de știință au descoperit că ucigașul de buruieni, unul dintre cele mai comune pesticide utilizate în culturile din SUA, a fost asociat cu rate mai mari de limfom non-Hodgkin la fermieri. Dar ei încă nu sunt siguri că există suficiente dovezi privind dauna adusă de cantitățile de glifosat care au rămas în alimentele pe care le consumăm și o legătură evidentă cu cancerul. Studiile sunt deopotrivă controversate, unele fac referire la siguranța erbicidului, altele – invers.

Praful de lemn

Lucrătorii din fabricile de foraj și producătorii de mobilă care respiră tone de praf din tăierea și modelarea lemnoasă în mod regulat sunt mai predispuși să dezvolte cancere ale cavității sinusului și cavității nazale decât persoanele din alte medii.

Contracepția și estrogenii

Femeile care au avut o menstruație mai devreme sau care intră în menopauză mai târziu pot avea un risc crescut de cancer de sân, deoarece sunt expuse la mai mult estrogen și progesteron, generate de ovare.

Femeile care trec prin menopauză și care utilizează o terapie combinată estrogen-progestin pentru a ușura simptomele pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Folosirea pilulelor contraceptive poate crește riscul unei femei de a dezvolta cancer de col uterin, deși există unele dovezi că administrarea contraceptivelor este asociată cu un risc redus de apariție a altor tipuri de cancer, cum ar fi endometrial (uter), colorectal și ovarian.

Virusurile

Anumite tipuri de virusuri pot crește indirect riscul de apariție a cancerului. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, în anumite situații, virusurile declanșează modificări genetice în celule și care pot contribui la cancer.

Centrul de Control al Maladiilor din SUA afirmă că unele virusuri asociate cu cancerul sunt virusul papiloma uman (HPV), care provoacă cancer de col uterin, virusurile hepatitei B și C, care pot provoca cancer la ficat și virusul Epstein-Barr, care poate provoca un tip de limfom. De asemenea, bacteria H. pylori poate provoca cancer gastric.

Familia ta

Unele riscuri persistă de la o generație la alta. Mutațiile genetice joacă un rol cheie în aproximativ 5-10% din toate cazurile de cancer. De exemplu, anumite tipuri de cancer mamar sunt rezultatul mutațiilor genelor BRCA1 și BRCA2.

Obezitatea

Obezitatea vă expune la un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv de sân, colon, rect, esofag, rinichi și pancreas.

Din fericire, este în puterile voastre să schimbați starea de lucruri și să minimizați acest risc, prin consumul de alimente sănătoase și cât mai multă mișcare. Mai mult, veți reuși să alungați depresia și să vă simțiți mai bine, dând jos kilogramele în plus.

Formaldehida

Oamenii de știință cunosc de ani buni că formaldehida poate provoca cancer nazal la șobolani. Folosită ca și agent de conservare și dezinfectant se utilizează în unele tipuri de cleiuri și produse de construcție, iar Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului spune că poate provoca cancer și la om.

Implanturile

Introducerea obiectelor străine în corpul dumneavoastră, cum ar fi implanturile mamare din silicon (sau alte metale/ceramică) pot duce, de asemenea, la cancer, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului. Dar Clinica Mayo susține că cercetarea nu este foarte îngrijorătoare, având în vedere un risc posibil de cancer la 2 din 1 milion de femei. Cercetarea a avut loc în Statele Unite, din 1996 până în 2015.

Aerul poluat

Smogul și particulele din el pot duce, de asemenea, la cancer. Inhalarea funinginii a fost, de asemenea, asociată cu cancerele pulmonare, esofagiene și de vezică urinară.

Aflarea la locul unor dezastre

Respirarea aerului infuzat cu vapori toxici ani de zile poate duce la cancer. Oamenii de știință au făcut un studiu pe pompierii din New York, lucrătorii din birouri și studenții care s-au întors în centrul orașului Manhattan în zilele și săptămânile după atacurile din 11 septembrie și au constatat că au avut în mod constant rate mai mari de aproximativ 70 de tipuri diferite de cancer, inclusiv de sâni, colon și cancer pulmonar.

De asemenea, oamenii care au trăit în apropierea locului dezastrului nuclear de la Cernobîl, Ucraina, din 1986, au dezvoltat rate mai mari decât cele obișnuite de cancer pulmonar și tiroidian, precum și leucemie.

Siliciul

Siliciul este un mineral natural care se găsește în nisip, piatră și beton. Când lucrătorii din construcții și minerii inhalează particulele de siliciu prin tăiere, tăiere sau forare în rocă, își pot crește riscul de apariție a cancerului pulmonar.

Radiația

Știm că razele X și razele gamma pot provoca cancer. Suntem, de asemenea, la risc dacă ne expunem razelor solare UV.

O vizită la medic nu vă expune riscului de a dezvolta cancer.

Legătura dintre radiații și riscul de cancer tinde să apară în studiile persoanelor care au fost expuse la doze mari de radiații, cum ar fi persoanele afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl și persoanele care suferă de cancer, uneori tratate cu doze mari de radiații .

Cu toate acestea, Societatea Americană pentru Cancer avertizează că „nu există niciun prag sub care să se creadă că acest gen de radiații este complet sigur”.

Inflamații cronice în organism

Inflamația cronică din cauza unor infecții pe termen lung, a bolilor intestinale sau a obezității poate afecta ADN-ul unei persoane și poate duce la rate mai mari de cancer.

Unele tipuri de plastic

Materialele plastice pot fi periculoase, în special atunci când acestea permit eliberarea de chimicale prin zgârieturi sau fisuri ale recipientului.

BPA este un estrogen sintetic care a fost utilizat în multe materiale plastice, iar unele forme pot fi găsite în produse cum ar fi cutii de alimente metalice ca agenți de etanșare, în timp ce materialele plastice din policarbonat BPA pot include sticle de apă și recipiente de depozitare a alimentelor.

În timp ce mulți producători de materiale plastice au început să eticheteze produsele lor „fără BPA”, există în continuare o mulțime de lucruri care provoacă cancer de sân și prostată.

Implicarea într-o relație intimă înainte de a vă face vaccinul HPV

Virusul Papiloma uman se transmite pe cale sexuală și este strâns legat de dezvoltarea a peste 40 de tipuri de cancer. Pentru că virusul poate fi transmis inclusiv în timpul sexului oral, și băieții, și fetele trebuie să facă vaccinul HPV, în mod ideal înainte de primul contact sexual.

În cazuri rare și un sărut poate cauza cancer

Aproximativ 98% dintre noi vor contracta virusul mononucleozei care provoacă cancer, în momentul în care suntem adulți, fie că sărutăm pe cineva care are virusul, fie când împărtășim alimente sau băuturi.

Virusul Epstein-Barr este relativ inofensiv pentru majoritatea dintre noi, dar în cazuri rare poate duce la rate mai mari ale cancerelor nazale, limfoamelor și cancerelor de stomac.

Acrilamida

Culoarea brună de la unele alimente gătite la temperaturi ridicate – cum ar fi pâinea, cafeaua sau cartofii prăjiți – este dată de un compus chimic numit acrilamidă. Acest lucru se întâmplă în mod natural într-un proces numit reacția Maillard.

Doza de acrilamidă dintr-o ceașcă de cafea prăjită sau dintr-o porție de mâncare probabil că nu te va ucide. Acrilamida devine periculoasă atunci când este consumată în doze mari.

O instanță din California a decis în cursul acestui an că vânzătorii de cafea din acest stat trebuie să includă etichete prin care să-și avertizeze clienții cu privire la posibilele riscuri de cancer cauzate de acrilamida din cafea. Dar experții în sănătate nu sunt convinși că noua regulă se bazează pe cea mai bună știință.

Până acum părerile sunt împărțite, iar experții în sănătate consideră că, dimpotrivă, consumul de cafea ar putea reducere riscurile de cancer de sân, ficat și colon.

Acrilamida este doar una dintre cele peste 1.000 de substanțe chimice pe o listă pe care statul din California a întocmit-o privind compușii care posibil să cauzeze cancer. Prin lege, California pune avertismente asupra cancerului pe tot felul de lucruri, de la punțile de parcare la scaunele medicilor dentiști.

Deși este adevărat că ceea ce mâncăm, unde mergem și ce respirăm în fiecare zi poate contribui la șansele noastre de a dezvolta anumite tipuri de cancer, este important să ne amintim că factorii declanșatori nu sunt pe deplin înțeleși, iar oamenii de știință încă sunt în căutare pentru tratamente potențiale ale cancerului.

SURSA:  www.businessinsider.com