În data de 31 august, curent, colectivul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, în frunte cu administrația instituției au participat la sărbătoarea Națională „Limba Noastră”, care are drept scop de a onora limba de stat.

Festivitatea a început solemn cu depunerea de flori la busturile clasicilor literaturii naţionale – Ion Creangă, Mihai Eminescu, Grigore Vieru.

Printre cei prezenți la eveniment a fost, Președintele Comitetului Sindical, Aliona Calistru, care a menționat că: “Cel mai frumos au vorbit despre limba noastră poeții, precum: Alexei Mateevici, Grigore Vieru. Există o poezie care profund mă emoționează, „Pentru ea” , scrisă de Grigore Vieru:
Pentru ea la Putna clopot bate,
Pentru ea mi-i teama de pacate,
Pentru ea e bolta mai albastra
Pentru limba, pentru limba noastra.
Dumnezeu prima oara
Cand a plans printre astre,
El a plans peste Tara
Cu lacrima limbii noastre!
Pentru ea ninsori se cern din spatii,
Pentru ea puternici sunt Carpatii,
Pentru ea e calda vatra poamei
Pentru limba, pentru limba mamei.
Pentru ea noi varuim peretii,
Pentru ea mai sunt raniti poetii,
Pentru ea cresc florile visarii
Pentru limba, pentru limba Tarii.
Dumnezeu prima oara
Cand a plans printre astre,
El a plans peste Tara
Cu lacrima limbii noastre!

Cred că mai frumos nu se putea spune despre Limba Română, fiindcă aceasta este o limbă frumoasă, melodioasă, duioasă. E necesar să o vorbim corect și să o cinstim oriunde am fi, deoarece omul are 3 lucruri sfinte: PATRIA, MAMA și LIMBA”.

Vicedirectorul profilului chirurgical a IMSP Spitalului Clinic Municipal Bălți, Mihai Lîsîi, a specificat că, semnificația zilei de astăzi este una de o însemnătate majoră. “Cu toții avem o datorie sfântă să transmitem mai departe, generațiilor viitoare, bogăția limbii române și valorile comune care ne-au consfințit durabilitatea în zona noastră geografică și ne-au făcut remarcați și apreciați.
Limba noastră-i o comoară
Din adîncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată
(A. Mateevici, fragment poezia “Limba noastră“)”.

Potrivit Vicedirectorului IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, dl Anatolie Gherghiligiu, “Sărbătoarea Limbii Nostre, este o sărbătoare a armoniei, a tradiției strămoșești. Prin ea ne unim, fiecare popor are câteva elemente de bază: o țară, un grai, un crez, o tradiție, o istorie  și o tradiție de a trăi mai bine. În orașul Bălți, anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cântec și joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiții populare și a momentelor care le-au marcat istoria.

Cum spunea Grigore Vieru:
Pe ramul verde tace
O pasăre măiastră,
Cu drag şi cu mirare
Ascultă limba noastră.

De-ar spune şi cuvinte
Când cântă la fereastră,
Ea le-ar lua, ştiu bine,
Din limba sfântă-a noastră
”. 

Amintim că, „Limba Noastră” este o sărbătoare națională celebrată în Republica Moldova pe 31 august. Ea s-a născut în vâltoarea mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor ’80 din RSSM. La 27 august 1989 la Chișinău avea loc Marea Adunare Națională, la care au participat circa 750.000 de oameni.

Pe 31 august 1989 în Sovietul Suprem al RSSM a fost votată cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova și zi de odihnă.

Pentru prima dată sărbătoarea „Limba Noastră” a fost marcată în 1990.