În data de 10 august, curent, Excelența Sa Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, împreună cu Viceprimarii de Bălți, Lilia Sava și Ghenadie Șmulschii, directorul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, Serghei Rotari, Șefa Departamentului Pediatrie, Maria Neamțu și mai mulți angajați medicali au participat la ceremonia de finalizare a Proiectului privind Dotarea cu Echipament Medical Departamentul Pediatrie al IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți.

Directorul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, dl Serghei ROTARI, a mulțumit Ambasadorului, dl Masanobu Yoshii, pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului.“Acum, ajutorul medical se face la timp și mult mai calitativ. IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți este o instituție publică care oferă asistență medicală copiilor din 10 raioane din partea de Nord a Republicii Moldova și este unica instituție, din această parte a țării, care dispune de un serviciu de chirurgie pediatrică. Spitalul nostru are medici de înaltă calificare în chirurgia pediatrică, care nu puteau practica meseria, deoarece instituția nu dispunea de echipamentul și condițiile necesare. Datorită programului KUSANONE am avut posibilitatea de a achiziționa echipamentul necesar serviciului de chirurgie pediatrică și a dota în totalitate salonul de operații. Ca urmare, medicii noștri dispun la moment de condițiile necesare pentru a realiza operații chirurgicale, de a oferi asistență medicală în situații de urgență, acțiuni care au fost imposibile înainte de implementarea proiectului, chiar dacă am avut medici cu calificare înaltă”.

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Excelența Sa Masanobu Yoshii, a menționat că: „Pentru mine este o mare plăcere să fiu prezent la ceremonia de finalizare a proiectului din cadrul programului KUSANONE. Astăzi, am avut posibilitatea să mă familiarizez cu activitatea IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți. Echipamentele medicale procurate vor contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale acordate atât pacienților din Bălți, cât și celor din Nordul Republicii. Țin să menționez că, îmbunătățirea serviciilor medicale publice se numără printre prioritățile Japoniei”.

Contribuția financiară acordată de Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului a constituit 120 555 USD. Fondurile au fost alocate pentru dotarea două săli de operație în secția Chirurgie Pediatrică.

Este de menționat că, conform ultimelor date statistice, în partea de Nord a Republicii, în 10 raioane locuiesc aproximativ 300.000 de copii, care beneficiază de asistență medicală în spitalul nostru.

Departamentul de pediatrie din cadrul instituției funcționează 24 de ore din 24 și oferă asistență medicală non-stop. În cursul anului 2017, aproximativ 800 operații chirurgicale au fost efectuate la copii cu vârsta cuprinsă între 4 zile și 18 ani. Datorită achiziționării echipamentului medical suplimentar, aparatul digital cu raze X este acum ajustat și utilizat pe deplin pentru a ajuta aproximativ 5500 de copii pe an.