Republica Moldova împreună cu alte 175 de țări din lume, în perioada 1-7 august marchează Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest sent, specialiștii Centrului Perinatologic din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, au organizat în data de 3 august ședințe informative cu privire la alăptare și beneficiile ei.

Potrivit doamnei Carolina FRUMUSACHI, Directorului Centrului Perinatologic, toate mămiciile beneficiază de cursuri – instruiri individuale sau în grup, în ceea ce pivește tehnicile și metodele de aplicare la sân, metodele contemporane și metodele corecte de alăptare, de promovare și de îngrijire postnatală pentru a asigura o alimentație naturală cât mai îndelungată.

Sevastian Galbur, șef secție Obstetrică nr.2 a menționat că, alimentația la sân prezintă multiple avantaje. Primele 1000 de zile sunt decesive pentru dezvoltarea unui copil, în acest sens, este recomandat inițierea alăptării în prima oră post partum, alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață și continuarea alăptării până la doi ani, cu includerea adecvată a solidelor.Totodată, specialistul a mai vorbit despre:

 • Beneficiile alăptării pentru copil
 • Beneficiile alăptării pentru mamă
 • Beneficiile alăptării pentru familie

Amintim că, sloganul și tema Săptămânii Mondiale a Alăptării din anul curent: „Alăptarea – izvorul vieții”, se axează:

 • pe prevenția tuturor formelor de malnutriție, atât subnutriția cât și supraponderalitatea și afecțiunile asociate acestora cu consecințe asupra sănătății pe termen scurt sau lung
 • pe oferirea siguranței alimentare, chiar și în timpuri de criză, ce presupune acces permanent la hrană
 • pe ruperea cercului vicios al sărăciei. Există dovezi incontestabile că alăptarea optimă are numeroase efecte benefice asupra mamei, contribuind la reducerea riscului cancerului mamar și celui ovarian, la scăderea hipertensiunii, precum și asupra copilului, reducând incidența afecțiunilor respiratorii, otitei, prevenind apariția cariilor și malocluziunii dentare, crescând gradul de intelegență.
 • Conform datelor statistice, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2017, până la vârsta de trei luni au fost alăptați circa 89,5% din numărul total al nou-născuților, până la șase luni au fost alăptați 82,4%, iar până la vârsta de un an 71%.

  ALĂPTAREA – FUNDAMENT AL VIEȚII

  ALĂPTAREA – FUNDAMENT AL VIEȚII. SĂRBĂTOARE MONDIALĂ PROMOVATĂ ȘI DE BĂLȚI

  Опубликовано Телекомпания BTV – Balti, Бельцы Пятница, 3 августа 2018 г.

  Sursă video:https://www.facebook.com/btvmoldova