Glaucomul este o afecțiune care afectează nervul optic al ochiului și duce în timp la pierderea vederii. Este adesea conectat cu o acumulare de presiune în interiorul ochiului. Glaucomul apare, de obicei, după 40 de ani, dar poate fi diagnosticat și la persoanele mai tinere.

Glaucomul este un dușman invizibil – vederea scade constant, pacientul nu observă nimic, iar când își dă seama deja este târziu, pierde mai mult de jumătate din nervul optic, fără să poată aduce acuze specifice, pe care nici medicul nu le poate observa. Presiunea crescută intraoculară aduce daune nervului optic. Prin urmare, legătura dintre ochi și creier se dereglează lent, dar ireversibil. Ochiul vede încă lumina, dar creierul nu poate restabili imaginea completă din jur. Retina este lipsită de propria sa inerție, iar persoana nu simte nicio durere sau disconfort.

Factorii de risc ai glaucomului sunt vârsta, fumatul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul zaharat, predispoziția ereditară, miopia.

Glaucomul primar se depistează de la 70-95% dintre toți pacienții mai des după 40 de ani, după 70 cifra se dublează.

Majoritatea dintre ei ajung invalizi, dacă nu se tratează. Dacă nu este tratat și depistat la timp glaucomul duce la orbire. Acum în Moldova glaucomul ocupă primul loc printre patologiile oftalmologice care duc la invaliditate, urmat de miopie și traume. Aproximativ 28% dintre toți pacienții cu patologii oculare sunt pacienții care suferă de glaucom. Dacă să facem o comparație începând cu anul 2014 până în 2017 observăm o ușoară scădere, însă cifra totuși ne îngrijorează.

În 2014 – 28%, 2015 – 26%, 2016- 25%, 2017- 25,4%.

Din 2013 până în 2018 au fost 670 de persoane depistate cu glaucom. Toți acești oameni devin ulterior slab văzători. Dintre aceștia, în cazul a 670 de persoane gradul patru de invaliditate s-a depistat la 58,4%, gradul III – 25,5 și gradul II– 16.1%. Majoritatea acestor pacienți sunt pensionari.

Glaucomul poate apărea și la 20 de ani, din motive inflamatorii sau juvenile.

Deși avem tehnici noi de depistare, problema rămâne, deoarece totul depinde de cum avem grijă de noi. Nu suntem disciplinați la capitolul igienă oculară.  De multe ori pacienții cu glaucom nu respectă îndrumările medicului, nu folosesc picăturile prescrise de acesta.

Prevenire

Este binevenit ca după vârsta de 40 de ani anual să se facă tonometria. După 30 de ani de la depistarea glaucomului are loc orbirea. În lume aproximativ 105 milioane de persoane trăiesc cu această afecțiune. În fiecare minut, în lume, un om orbește de glaucom.

Sfatul medicului, Dr. Valeriu Cușnir – medic chirurg – oftalmolog: Anual să mergem la medic. Screening-ul periodic poate ajuta la prevenirea pierderii vederii ireversibile. Trebuie să respectați regulile de utilizare a picăturilor oftalmologice. Trebuie excluse băuturile alcoolice, fumatul, preparatele sărate, care duc la creșterea presiunii intraoculare. Priviți televizorul doar cu lumina aprinsă. Dacă este depistat la timp și este respectat tratamentului progresia glaucomului poate fi prevenită.

Sursă: http://sanoteca.md/