Membrii Administrației IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, în persoana Directorului Serghei ROTARI și a Vicedirectorului Anatolie Gherghiligiu, împreună cu Președintele Comitetului Sindical, Aliona Calistru au participat în dimineața zilei de 2 iulie la depunerea de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul orașului, cu prilejul împlinirii a 514 ani de la trecerea în eternitate a marelui voievod.

Directorul Serghei ROTARI, a menționat că Ștefan cel Mare a fost un om de o însemnătate majoră. “Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Aceste calități i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră. Cît trăim pe acest pămînt trebuie să comemorăm şi să cinstim memoria celor care au creat acest stat. Trebuie să ne mîndrim cu ceea ce ne-a lăsat Ştefan cel Mare și să transmitem din fiu în fiu acele evenimente din istorie care au fost create el EL – Domnitorul”.

Amintim că, Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost domnitor al Moldovei timp de 47 de ani, din 1457 pînă în 1504. A purtat 36 de războaie, dintre care doar două le-a pierdut și a construit 44 de mănăstiri și biserici, conform tradiţiei – după fiecare luptă o biserică. El reprezintă simbolul suprem al statalității moldovenești și al mîndriei noastre ca țară și popor.

Anul 2018 a fost declarat Anul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Domnitor al Moldovei prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 253 VIII din02.07.2017.