Mișcarea are efecte miraculoase asupra sănătății. Hipocrate spunea că ,,mersul pe jos este cel mai bun medicament pentru om”. Noi îți prezentăm 10 motive pentru care ar trebui să începi să mergi pe jos de astăzi.

1. O minte mai calmă (dacă ar fi un organ)

Dacă mersul îmbunătățește starea pacienților care suferă de depresie majoră, imaginează-ți cât de ușor ne-ar putea ajuta să facem față senzațiilor de epuizare și nervozitate. O plimbare vioaie cu un prieten sau persoană dragă va înmulți efectele benefice și îmbucurătoare și îți va ridica dispoziția!

2. Ameliorarea durerilor de spate

Mersul pe jos poate deveni o scăpare pentru cei ce suferă de durere de spate după unele exerciții cu impact sporit. Această activitatea nu cauzează durere mai mare sau disconfort. Mersul contribuie la circulația sângelui prin structurile spinale și îmbunătățește postura și flexibilitatea, care este foarte importantă pentru o coloană vertebrală sănătoasă.

3. Oase și articulații puternice

Mersul oferă mai multă mobilitate, ceea ce previne pierderea masei osoase și chiar reduce riscul de fracturi. Arthritis Foundation recomandă să mergi regulat pe jos cel puțin 30 de minute pe zi pentru a reduce durerea articulațiilor, rigiditatea și inflamația.

4. Mușchi tonifiați             

Tonusul muscular și pierderea greutății sunt alte rezultate aduse de mersul pe jos. Practica de a merge 10 000 de pași pe zi poate fi considerată ca o sesiune de exerciții fizice la sală, mai ales dacă incluzi și ridicarea scărilor în antrenament.

5. Digestie mai bună

30 de minute de mers pe jos în fiecare zi nu doar pot reduce pe viitor riscul de îmbolnăvire de cancer de colon, dar și au capacitatea de a îmbunătăți digestia și previne constipația.

6. Efecte benefice asupra pancreasului

E greu de crezut, însă mersul pe jos poate fi un remediu mai bun în prevenirea diabetului decât alergatul. Într-un experiment care a durat 6 luni, un grup de oameni care practicau mersul pe jos zilnic au dat dovadă de o îmbunătățire a toleranței la glucoză (adică cât de bine este absorbit zahărul din sânge de către celule) de aproape 6 ori mai mare, decât grupul de ,,alergători”.

7. Creșterea volumului pulmonar

Mersul este un exercițiu aerobic care mărește fluxul de oxigen în sânge și ajută la antrenarea plămânilor, dar și la eliminarea toxinelor. Datorită respirației mai bune și mai adânci pot fi ușurate unele simptome ce țin de bolile pulmonare.

8. Prevenirea bolilor de inimă

Conform American Heart Association, mersul nu este mai puțin eficient decât alergatul, atunci când vine vorba de prevenirea bolilor cardio-vasculare sau a accidentelor vascular-cerebrale. Această activitate ajută să eviți problemele de inimă, micșorând tensiunea arterială și nivelul colesterolului și îmbunătățind circulația sângelui.

9. Îmbunătățirea vederii

Chiar dacă ți-ar putea părea că ochii sunt ultimul organ care are legătură cu picioarele, mersul pe jos într-adevăr influențează benefic sănătatea lor. Acesta poate ajuta la combaterea glaucomului prin ameliorarea presiunii oculare.

10. Schimbări benefice în creier

Cercetările arată că exercițiile aerobice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, previn demența precoce, reduc riscul afecțiunii de tip Alzheimer și îmbunătățesc starea sănătății mintale. Înafară de asta, mersul reduce stresul și menține în organism un nivel înalt de endorfine.

Sursa: http://mamaplus.md