La data de 27 iunie 2018, personalul medical din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți au participat la instruirea cu genericul “Intergitatea personalului medical” organizată de către ofițerul Centrului Național Anticorupție, Tatiana Mostovei.
În timpul discuțiilor, medicii au fost informați despre măsurile de asigurare a integrității profesionale reglementate de Legea nr. 325 din 23.12.2013 privind Evaluarea Integrității Instituționale.
Analizate au fost mai multe întrebări, precum:
● Ce este integritatea?
● Cum apare integritatea instituțională?
● Care sunt etapele evaluării?
● Ce conține un raport de evaluare?
● Ce este un test de integritate profesională?
Potrivit, șefului de secție instruiri Centrul Național Anticorupție, Tatiana Mostovei, „Scopul întâlnirii este de a informa lucrătorii medicali despre existența cadrului normativ, Legea Integrității, despre anumite rigori pentru toti agenții publici, din care fac parte și personalul medical. Totodată, de a vedea dacă sunt implementate în instituție mecanismele de integritate, ceea ce s-a și constatat în contextul discuției noastre. Observăm clar că instituția medicală încearcă să îndeplinească cerințele legii”.
Pe parcursul seminarului,participanţii au intervenit cu întrebări și sugestii, astfel s-a efectuat o întâlnire constructivă.
Este de menționat faptul că dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor profesionale, asigurarea integrităţii profesionale prin prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul instutuţiilor medicale este una din priorităţile Centrului Naţional Anticorupţie, scop susţinut în totalitate de Administraţia IMSP Spitalului Clinic Municipal Bălţi.
Pentru informaţii suplimentare în ceea ce priveşte prevederile Legii 235 din 23.12.2013, accesaţi linkul http://lex.justice.md/md/351535/