Oamenii de știință susțin că o formulă nutrițională complexă ar putea stopa progresul bolii care îi face pe pacienți să nu mai țină minte nimic. Cercetătorii irlandezi au testat combinația de luteină, meso-zeaxantină, zeaxantină și două uleiuri separate de pește pentru un studiu care a durat 18 luni pe doar 12 pacienți.

Formula, cunoscută de oamenii de știință ca [L + MZ + Z + DHA + EPA], există deja sub forma unui supliment numit Memory Health, care poate fi cumpărat online, scrie Dailymail.co.uk.  Criticii au avertizat că rezultatele sunt „foarte puțin probabil să fie adevărate”. Se estimează că 850.000 de oameni din Marea Britanie și cinci milioane din SUA au demență, dintre care Alzheimer este cea mai comună formă. Profesorul Naveed Sattar, expert în medicina metabolică de la Universitatea din Glasgow, a spus că orice cercetare în domeniul Alzheimer este binevenită. „Acest studiu mic nu are un control placebo, astfel încât constatările sale sunt foarte puțin probabil să fie adevărate. De fapt, nu m-aș baza pe aceste rezultate”, spune acesta. Robert Howard, profesor de psihiatrie de la University College din Londra, a respins și el cercetarea. „Din păcate, persoanele cu demență și îngrijitorii lor vor înțelege orice le-ați spune și mi-aș face griji în legătură cu încercările naive sau profund cinice de a exploata acest lucru”. Societatea Alzheimer a cerut mai multe dovezi convingătoare înainte de a se pretinde că suplimentele ar putea ajuta pacienții cu Alzheimer.

Un pacient cu Alzheimer și-a îmbunătățit memoria la 18 luni după ce a luat suplimentele.

Jacinta Malone, fostă asistentă medicală, a fost diagnosticată cu boala Alzheimer la doar 64 de ani și a început să ia suplimentul de la bun început. Soțul ei Michael a declarat că sunt bucuroși că au ocazia de a participa la studiul acestui nou supliment. „Deși este dificil să se identifice care elemente ale planului de medicație al Jacintei au cel mai mare impact, cu siguranță simțim că suplimentul este un lucru pozitiv. Este încurajator. Am recomanda cu fermitate familiilor aflate într-o situație similară să ia în considerare această opțiune”. Doamna Malone, acum în vârstă de 68 de ani, urmează să ia suplimentul ca parte a regimului de medicație. Autorul principal, profesorul John Nolan, de la Centrul de Cercetare al Nutriției din Irlanda, a declarat că acesta este un progres major în managementul bolii Alzheimer. „Nu numai că avem un testament că suplimentul lucrează pentru familia Malone, dar rezultatele cercetărilor noastre sunt semnificative din punct de vedere statistic”.

Cum a fost realizat studiul?

Cercetătorii au dat celor 12 pacienți cu o formă ușoară până la moderată de Alzheimer, un supliment zilnic care conține xantofyl carotenoid, un pigment găsit în piersici și papaya. Xanthophyll carotenoid este alcătuit din luteină, meso-zeaxantină și zeaxantină, care formează partea L, MZ și Z a formulei cercetătorilor. Doisprezece pacienți cu demență moderată până la severă au primit aceleași substanțe nutritive într-un supliment diferit, care conținea și uleiuri de pește DHA și EPA. Toți pacienții au fost urmăriți timp de 18 luni pentru studiu, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease. Alte 15 persoane fără Alzheimer au primit doar carotenoid xantofil și au fost monitorizate timp de șase luni.

Ce a găsit studiul?

Rezultatele au sugerat că o combinație dintre xantofil carotenoidului și grăsimea de pește reduce semnificativ progresia bolii Alzheimer. Îngrijitorii celor care au primit suplimentul = [L + MZ + Z + DHA + EPA] au raportat memorie, vedere și stare de spirit îmbunătățită. De la încheierea studiului, familiile și îngrijitorii pacienților care au primit suplimentul au solicitat continuarea accesului la suplimentul nutrițional.

O descoperire incitantă

Alan Howard, un profesor universitar respectat și fondatorul The Howard Trust, care a finanțat studiul, a salutat rezultatele. „Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante progrese medicale ale secolului”. Profesorul Riona Mulcahy, de la Spitalul Universitar Waterford, a salutat descoperirile ca fiind o „dezvoltare foarte interesantă”.

Sursa: http://sanatateinfo.md