Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi marchează, an de an, la data de 31 mai, Ziua mondială fără tutun, încercând, astfel, să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor de sănătate şi a riscurilor asociate consumului de tutun şi militând, totodată, pentru adoptarea unor măsuri eficiente pentru a reduce acest consum. Această zi  reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu și de a încerca să scape de el. Evenimentul are drept scop informarea și sensibilizarea populației privind efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman.

Campania de luptă antifumat din acest an se va desfășura sub sloganul „Tutunul frânge inimi”. Din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun în Republica Moldova există o incidență globală de creștere lentă a bolilor non-transmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Totodată, în ultimii 10 ani incidența cancerului în țară a crescut de 1,4 ori.

Consumul de tutun este cea mai gravă problemă de sănătate publică, producând anual mai multe victime decat SIDA, abuzul de alcool, droguri, accidentele de circulație și suicidul și este una dintre primele cauze de deces care poate fi prevenită. Epidemia consumului de tutun cauzează mai mult de 7 milioane de decese anual, în întreaga lume.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat în anul 2017, Programul naţional privind controlul tutunului, Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2017 – 2021, precum și Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun și au fost înaintate propuneri privind majorarea cotelor de accize pentru produsele din tutun. Toate aceste acțiuni vor contribui la ameliorarea stării de sănătate a populației prin reducerea consumului de tutun și de produse conexe.

O atenție deosebită este acordată respectării interdicțiilor privind publicitatea și promovarea producției din tutun, fumatul în locurile publice, la locurile de muncă, comercializarea producției din tutun minorilor, consilierii și suportului persoanelor pentru renunțarea la fumat.

 

 

Atunci când porți sub inimă un copil el simte tot ce simți tu și consumă tot ce consumi tu, în concluzie dezvoltarea fătului este marea noastră responsabilitate. Fumatul în timpul sarcinii expune copilul la monoxidul de carbon, care limitează furnizarea de oxigen și de substanțe nutritive. Expunerea la nicotină crește frecvența cardiacă a copilului și reduce mișcările respiratorii ale acestuia. Renunțarea la fumat în timpul sarcinii este cea mai bună opțiune pentru a-i da o șansă copilului tău să aibă un început sănătos. „Tutunul frânge inimi” – Ziua Mondială fără Tutun. Alege sănătatea, nu tutunul!”

 

Menționăm că, pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice la numărul 080012300, apelurile  fiind gratuite.

Sursă:http://msmps.gov.md