Ziua Mondială a tiroidei este o zi anuală de conștientizare cu privire la problemele cauzate de bolile glandei tiroide, care a fost stabilită în 2008, în timpul congresului Asociației Europene a Tiroidei (European Thyroid Association – ETA). Aceasta se concentrează asupra creșterii gradului de conștientizare asupra sănătății tiroidei și educarea cu privire la profilaxia și tratamentul bolilor glandei tiroide.

Glanda tiroidă sau tiroida, este una dintre cele mai mari glande endocrine. Această glandă în formă de fluture se află la nivelul gâtului. Hormonii produși de glanda tiroidă influențează funcțiile importante ale organismului, inclusiv și reglarea metabolismului, prin urmare sănătatea tiroidei este extrem de importantă.

Afecțiunile tiroidiene sunt foarte frecvente în întreaga lume, acestea afectînd oameni de toate vârstele și avînd o gamă largă de simptome. Cele mai frecvente patologii tiroidiene sunt hipertiroidismul (activitate crescută a tiroidei), hipotiroidism (activitate scăzută a tiroidei), tiroidita (inflamația glandei tiroide), și cancerul tiroidian.

Cum se tratează problemele tiroidiene?

Hipotiroidismul se tratează pe cale medicamentoasă, doctorul urmând să prescrie hormoni tiroidieni sub formă de pastile. De obicei rezultatele sunt vizibile după doar două săptămâni dar, dacă se continuă tratamentul, se va observa o scădere în greutate și o scădere a nivelului de colesterol odată cu creșterea energiei percepute de persoana în cauză.

Hipertiroidismul se tratează prin folosirea unei medicații împotriva tiroidei, care va determina în final scăderea numărului de hormoni produși de glanda tiroidă. La fel de bine, scoaterea pe cale chirurgicală a glandei va vindeca de hipertiroidism dar este o procedură recomandată doar dacă medicamentația antitiroidiană nu a avut efect. Odată ce glanda tiroidă a fost scoasă, cei mai mulți pacienți trebuie să ia zilnic suplimente hormonale specifice care impiedică dezvoltarea hipotiroidism.

Cancerul tiroidian

Nu este des întâlnit și oricum este printre cele mai puțin periculoase. Cel mai acut simptom este prezența unui nodul sau umflături în interiorul gâtului, însă numai 5% dintre noduli sunt cancerigeni. Atunci când o persoană este diagnosticata cu cancer tiroidian, soluția este operația chirugicală urmată de terapie pe baza de iod radioactiv pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene care ar mai putea rămâne în țesut. Doctorul stabilește doza necesară suplinirii glandei eliminate, iar acest tratament medicamentos trebuie urmat pe durata întregii vieți.

Ziua Mondială a Tiroidei are ca scop creșterea gradului de conștientizare publică asupra bolilor tiroidiene, și anume importanța diagnosticului lor la timp, tratamentul și profilaxia.