Cei care suferă un accident vascular cerebral ar putea fi capabili în viitor să-și recâștige folosirea brațelor și picioarelor, datorită unui implant care să genereze șocuri electrice către creier. Folosind această tehnică, oamenii de știință de la Universitatea din California, San Francisco, au reușit să restabilească mișcarea la șobolani afectați de starea devastatoare.

Majoritatea pacienților cu accident vascular cerebral nu se recuperează niciodată complet, tratamentul fizic fiind singurul disponibil și o treime din toți pacienții rămân practic paralizați, scrie Dailymail.co.uk.

Descoperirea ar putea deschide calea unei noi terapii care va oferi pacienților cu accident vascular cerebral posibilitatea de a evita suferința generată de dizabilități, inclusiv dificultățile de mers și comunicare.

Celulele creierului comunică între ele prin intermediul semnalelor electrice pentru a controla funcțiile în întregul corp. În timpul unui accident vascular cerebral, fluxul sanguin către o zonă a creierului este întrerupt. Când se întâmplă acest lucru, celulele creierului sunt lipsite de oxigen și încep să moară. După un accident vascular cerebral, aceste semnale electrice se pot deteriora – ceea ce duce la probleme majore de mișcare și echilibru.

Potrivit doctorului Karunesh Ganguly, un profesor asociat de neurologie la UC San Francisco, doar aproximativ o treime dintre pacienți se recuperează pe deplin după un accident vascular cerebral.

În ultimii 20 de ani, neurologii au stabilit că modelele de activitate neuronală în sistemul nervos central – numite oscilații – sunt esențiale pentru funcționarea creierului sănătos.

În studiile recente, oscilațiile cu frecvență joasă (LFOs) sunt cele care ajută neuronii să se aprindă în creierul cortexului motor primar, care controlează mișcarea. Oscilațiile cu frecvență joasă grupează activitatea celulelor împreună pentru a vă asigura că executarea mișcării este eficientă.

Pentru studiu, oamenii de știință au măsurat undele creierului șobolanilor în timp ce aceștia încercau să ia o cantitate mică de mâncare. LFO-urile au fost detectate înainte și în timp ce acțiunea a fost efectuată. Cercetătorii au stimulat un accident vascular cerebral la șobolani, ceea ce le-a afectat mișcarea și a constatat că oscilațiile cu frecvență joasă au scăzut.

Pentru șobolanii care s-au recuperat, câștigându-și gradual mișcarea, oscilațiile cu frecvență joasă au crescut.

Șobolanii complet recuperați aveau LFO mai puternice decât cei care s-au recuperat parțial, în timp ce rozătoarele care nu s-au recuperat nu aveau aproape nicio activitate similară.

„Există un câmp enorm care crește în jurul ideii de implanturi neuronale care pot ajuta la recuperarea circuitelor neuronale și îmbunătățirea funcțiilor”, a spus Ganguly.

De fapt, stimularea neuronilor este deja utilizată pe scară largă în boala Parkinson, pentru a corecta impulsurile care determină pierderea controlului motor și epilepsia pentru a preveni convulsiile.

„Am fost interesați în încercarea de a înțelege proprietățile circuitului unui creier accidentat în raport cu un creier sănătos și de a folosi aceste informații pentru a adapta implanturi neurale pentru a îmbunătăți funcția motorie după un accident vascular cerebral”, a mai adăugat acesta.

Echipa a folosit electrozi pentru a înregistra activitatea creierului, precum și a trimite un curent electric ușor la creierul șobolanilor. Stimularea zonei în care s-a produs distrugerea accidentală a dus la activarea oscilațiilor cu frecvență joasă, în zona respectivă. Când cercetătorii au trimis un curent electric la creierul șobolanilor chiar înainte de a face o mișcare, rozătoarele au fost cu 60% mai exacte în atingerea și obținerea hranei.

„Nu creăm o nouă frecvență – noi amplificăm frecvența existentă”, a spus Ganguly.

În prezent, terapia fizică este singura formă de tratament care ajută pacienții cu accident vascular cerebral să se recupereze mai repede. Cu toate acestea, dacă leziunile cerebrale sunt prea mari, nu este o opțiune viabilă.

Doctorul Ganguly spune că speră ca această tehnică oferă o alternativă pentru pacienții cu daune extinse.

Sursa: http://sanatateinfo.md