În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.

În politica de sănătate mondială drept condiția de bază pentru o securitate transfuzională inofensivă este promovarea continuă a donării de sânge voluntare și neremunerată. Practica hemotransfuzională mondială demonstrează, că numai donatorii, care donează sânge voluntar, fără nici o constrângere sau fără nici o motivare de ordin material reprezintă categoria cea mai sigură, cu risc minim de a transmite prin sângele sau recipientului o maladie gravă, cum ar fi HIV/SIDA, hepatitele virale și alte infecții hemotransmisibile.

Sângele este o sursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât și pentru intervențiile de urgențe. Tratamentul hemotransfuzional aplicat pacienților în situații critice pentru viață în unele cazuri este o unică șansă în prelungirea vieții. Sângele este, de asemenea, vital pentru tratarea răniților în situații excepționale (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.) și are un rol esențial în salvarea vieții materne și perinatală.

Necesitățile terapiei hemotransfuzionale în Republica Moldova sunt acoperite integral colectând anual circa 80 mii de donări de sânge/componente sanguine, în anul 2017  – 86 la sută din acestea au constituit donările voluntare. Dezvoltarea și menținerea donării de sânge voluntară poate fi atinsă numai în parteneriat cu alte organizații statale și comunitare.

Scopul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge nu este de a atrage un număr mare de donatori în această zi de 14 iunie, ci de a-i sărbători și mulțumi pe cei care donează sânge neremunerat, contribuindastfel la salvarea a milioane de vieți.

Sloganul pentru campania din acest an este “Ajută și pe alții să fie printer noi! Donează sânge! Dăruiește viață!” ce simbolizează legătura între oamenii sănătoși care donează sânge și oamenii bolnavi ce au nevoie de transfuzii de sânge și component sanguine.

Obiectivele principale ale Campaniei de promovare a donării de sânge voluntare în contextul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din anul acesta sunt:

  • De a aduce mulțumiri donatorilor de sânge și încurajarea donatorilor de sânge primari pentru a deveni donatori de sânge sistematici.
  • Sensibilizarea comunității la donarea de sânge ca un act altruist, asigurând cu donări de sânge voluntare, neremunerate și sistemice.
  • Sporirea gradului de conștientizare a opiniei publice privind necesitatea unui număr stabil de donări de sânge voluntare și neremunerate pe tot parcursul anului, pentru a menține constant rezervele și autoasigurarea țării cu produse sanguine.
  • Promovarea și cooperarea, inclusiv la nivel internațional, pentru asigurarea unui consens, privind principiile donărilor de sânge voluntare și neremunerate, sporind în același timp siguranța și disponibilitatea sângelui.

Mobilizarea întregii comunități în celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge va contribui la asigurarea unui impact larg asupra creșterii numărului de donatori și recunoașterea acestor persoane deosebite, ce dăruiesc zilnic milioane de vieți.

În perioada 24 mai – 14 iunie 2018 se desfășoară Campania de promovare a donării de sânge voluntare în contextul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Astfel, doritorii din cadrul IMSP SCM Bălți sunt îndemnați să doneze sânge în data de 14 iunie, între orele 8.00 – 15.00 la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, subdiviziunea din municipiul Bălți.

Nu fi indiferent! Ajută și pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!