În data de 28 mai, asistentele medicale superioare din cadrul IMSP SCM Bălți și Centrului Medicilor de Familie au participat la un atelier de lucru: “Actualități în nursing” organizat de către Asociația de Nursing din RM, în colaborare cu Universitatea GREENSBORO din Carolina de Nord, SUA.

Vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal Bălți, Anatolie Gherghiligiu  a dorit atât formatorilor cât și participanților o activitate productivă, mult succes și sănătate. Potrivit dumnealui, training-ul realizat  este prielnic, administrația instituției este mereu bucuroasă când în cadrul  instituției se organizează evenimente de acest gen.

Deborah Lekan, a venit cu un cuvânt de salut, a prezentat participanții si a stabilit obiectivele evenimentului:

“De 4 ani echipa noastră vine în Moldova, însă este pentru prima dată când venim la Bălți. Mulțumim Asociației de Nursing pentru această frumoasă colaborare. Mulțumim că ați ales timpul pentru a fi aici cu noi. Abordăm în cadrul acestei întâlniri domeniul Nursing, și în special unele teme pe care le veți putea practica zi de zi. Vom pune în discuție tema “Diabetului zaharat” care din păcate este problema nr. 1 la nivel global.”

 

Subiectele discutate au fost:

  • Evaluarea geriatrică și diabetul zaharat.
  • Prezentarea clinică a diabetului și management.
  • Prevenirea și tratarea ulcerelor piciorului diabetic
  • Tratamentul diabetului zaharat
  • Inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății privind igiena mâinilor

Tamara Dediu, asistenta medicală şefă a IMSP Spitalul Municipal Bălți, a ținut să menționeze că:

“Ateliere de lucru de acest fel sunt mereu binevenite, fiindcă auzim lucruri noi, ne îmbogățim cunoștințele și creștem profesional. Mulțumim colegilor de la Universitatea GREENSBORO din Carolina de Nord, SUA că au acceptat să vină la noi în instituție și le mulțumim pentru că își împărtășesc cunoștințele și deprinderile, dobândite prin observații și practică îndelungată.”

Potrivit doamnei Elena Stempovschi, Președinte Asociația de Nursing din Moldova, întrunirea a avut drept obiectiv perfecționarea calității serviciilor medicale prin dezvoltarea, precum și întru perfecționarea nivelului profesional al cadrelor medicale în domeniu.

“Astăzi , în discuție este pusă tema “Îngrijirea pacientului geriatric cu diabet zaharat”. Pentru asistenții medicali este important de a cunoaște cum trebuie îngrijit un astfel de pacient, fiindcă anume asistentele medicale trebuie să informeze pacientul într-un limbaj simplu, accesibil și pe înțeles cum trebuie corect să se îngrijească după externare. Este important de specificat că, formatorii predau după Procesul de Nursing modern, acest proces cere gândire logică, gândire analitică, cunoștințe suplimentare, competență, ceea ce prevăd îngrijiri de cea mai înaltă calitate, deoarece “Nursingul este arta și stiința de a îngriji omul sănătos și bolnav, de la naștere și până la sfârșitul vieții”.

Atelierului de lucru i se acordă 8 credite de educație medicală continuă, certificate de participare, cu seria AM, codul XVII și numerele 01624-01670 în conformitate cu p.8 din Regulamentul cu privire la cuantificarea creditelor pentru educația medicală continuă, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 58-p §1 din 03 mai 2011.